Парламентът на Украйна утвърди тази вечер въвеждането на военно положение

...
Парламентът на Украйна утвърди тази вечер въвеждането на военно положение
Коментари Харесай

Парламентът на Украйна одобри въвеждането на военно положение за 30 дни

Парламентът на Украйна утвърди довечера въвеждането на военно състояние в граничните региони на страната за 30 дни от 28 ноември на фона на напрежението с Русия, съобщи Франс прес. Президентът Петро Порошенко внесе в Народното събрание съответния законопроект, който беше утвърден от депутатите с 276 против 30 гласа при нужен най-малко от 226 гласа.
 Украйна рада БГНЕС
Пред депутатите Порошенко съобщи, че военното състояние се вкарва не на цялата територия на страната, а единствено в тези региони, които директно граничат с Русия, Молдова, в това число Приднестровието, а също по корйбрежието на Черно и Азовско море. Върховната рада одобри и разпореждане, с което насрочи следващите президентски избори за 31 март 2019 година, съобщи ТАСС.

Американската посланичка в Организация на обединените нации Ники Хейли дефинира като противозаконни дейностите на Русия, която задържа украински кораби през уикенда, съобщи Франс прес. На изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Хейли прикани Русия да освободи украинските кораби и техните екипажи.
 Украйна рада БГНЕС-->
" Призоваваме Русия да съблюдава интернационалните си отговорности и да не пречи или затруднява украинският воден превоз в Керченския пролив ", да освободи арестуваните кораби и екипажите им и " да понижи основаното от нея напрежение ", съобщи Хейли.

" В името на мира и интернационалната сигурност, Русия би трябвало да приключи неотложно противозаконното си държание " и да не нарушава правата на никоя страна на свободно мореплаване, акцентира американската представителка в Организация на обединените нации. Тя обаче не загатна за вероятно въвеждане на нови наказания против Москва, за каквито прикани Киев, напомня Агенция Франс Прес.

По самодейност на Съединени американски щати беше прекъснато поисканото от Москва съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на което трябваше да бъдат разисквани нарушавания на границите на Русия. На процедурно гласоподаване Съветът за сигурност отхвърли провеждането на съвещанието със седем против 4 гласа. За прекратяването му гласоподаваха Съединени американски щати, европейските страни и Кувейт, а срещу - Русия, Китай, Боливия и Казахстан. Трите африкански страни в Съвета за сигурност и Перу се въздържаха.

НАТО прикани Русия неотложно да освободи арестуваните украински моряци и плавателни съдове.Това стана ясно от думите на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг след изключително съвещание на комисията НАТО-Украйна.
 Украйна рада БГНЕС
Столтенберг прикани за успокоение и въздържаност, както и Русия да обезпечи категоричен достъп до украинските пристанища и свободно придвижване на украински плавателни съдове през Керченския проток и в Азовско море.

Той дефинира вчерашните събития като " доста съществени ". Столтенберг уточни, че последните събития се вписват в продължаваща с години линия на държание на Москва и утежняват ситуацията.

НАТО поддържа търсенето на спокойно решение и слага неведнъж въпроса на съвещания на двустранния съвет с Русия, означи генералният секретар. Столтенберг заяви, че в телефонния диалог с Порошенко е получил уверения, че военното състояние в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне идните в страната президентски избори. Столтенберг на следващия ден ще одобри ръководителя на украинския парламент Андрий Парубий.
 Бойко Борисов БГНЕС
Българският министър-председател Бойко Борисов прикани Русия и Украйна към разговор по отношение на случая в Керченския проток. " С паника проследявам напрежението сред военноморските сили на Украйна и на Руската федерация в Азовско море. Винаги съм отстоявал тезата, че би трябвало да развиваме връзките си прагматично, на правилото на икономическите изгоди и спазването на разпоредбите на интернационалното съдействие ", написа българският министър председател в профила си в обществената мрежа Facebook. " Призовавам сътрудниците от Украйна и Руската федерация за разсъдък и въздържаност, тъй като елементарно може да бъде премината границата, от която няма връщане обратно. В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с разговор, а арестуваните моряци неотложно да бъдат освободени ", прикани Борисов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР