Парламентът на Турция даде зелена светлина на президента Реджеп Ердоган

...
Парламентът на Турция даде зелена светлина на президента Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Какво ще последва, ако Анкара изпрати войска в Либия

Парламентът на Турция даде зелена светлина на президента Реджеп Ердоган за военна интервенция в Либия. Така Турция става първата страна, която е на път да вземе публично страна в гражданската война в някогашната джамахирия.

Твърде доста неясноти остават към желанията на Турция по отношение на Либия. Не е ясно дали Анкара ще изпрати там сирийските си арабски съдружници или постоянна войска. А също по кое време ще се случи намесата и в какъв мащаб.

Едно нещо обаче е ясно занапред - напъните на Организация на обединените нации да накара враждуващите страни в Либия - приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи и източната войска на военачалник Халифа Хафтар, да седнат на масата за договаряния, стават задача невъзможна.
Клаудия Гадзини, анализатор от Международната спешна група: Пристигането на турски войски ще помогне на държавното управление в Триполи да оцелее в обсадата, която силите на Хафтар постановиха още предишния април. В Либия обаче националистите са доста чувствителни против завръщането на Турция. Завръщане, тъй като тя доминираше там до Първата международна война. Освен това някои арабски страни също ще усилят намесата си - преди всичко Египет, който е в обтегнати връзки с Турция, Обединените арабски емирства и други страни от Залива.
Клаудия Гадзини е някогашен политически консултант на специфичния делегат на Организация на обединените нации в Либия Гасан Саламе. За професор Джордж Джофе от Кеймбридж Либия, каквато я познаваме, скоро към този момент ще е история.
Проф. Джордж Джофе, учител в Кеймбридж: Дипломацията в Либия беше изхвърлена през прозореца още преди години. И макар че Организация на обединените нации се пробва да я съживи, вероятността за триумф в тази тенденция е прекомерно дребна. Ако Хафтар не успее да превземе Триполи, най-вероятно просто ще разцепи Либия.
Причините за дейностите на Турция във връзка с Либия са и политически, и стопански.
Проф. Джордж Джофе, учител в Кеймбридж: Турция, откогато Ердоган е на власт, желае да поддържа имидж на бранител на модерния политически ислям в Близкия изток. А Либия е следващата сцена за борба с останалите мюсюлмански сили в района.
С несъществуващата морска граница, за която се договориха турският президент Ердоган и либийският министър председател Ас Сарадж, цели предстоящ надзор на пътищата, по които природен газ от Източното Средиземноморие ще доближава до Европа.
Клаудия Гадзини, анализатор от Международната спешна група: Европейски Съюз ще показва взаимност с Гърция. Но се колебая Италия, или Германия да вземем за пример внезапно да хвърлят цялата си тежест зад Хафтар. Повечето европейски страни ще упорстват за спокойно решение на спора.
Германия се надява това да стане на конференция идната седмица в Берлин - след визитата на съветския президент Владимир Путин в Турция. Засега обаче Либия остава източник на неустойчивост в Северна Африка и голям проблем за Европа.
 Турският парламент утвърди изпращането на войски в Либия Турският парламент утвърди изпращането на войски в Либия
Турският парламент утвърди изпращането на войски в Либия в интерес на подкрепеното от Организация на обединените нации държавно управление на националното съглашение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР