Парламентът на РС Македония започна дебата за внесените от правителството

...
Парламентът на РС Македония започна дебата за внесените от правителството
Коментари Харесай

Парламентът в Скопие отложи гласуването на промените в конситуцията

Парламентът на районен съд Македония стартира дебата за импортираните от държавното управление в Скопие промени на Конституцията. След като редица депутати и държавни ръководители се изрекоха от трибуната на македонския парламент, ръководителят на Народното събрание на РСМ приключи дебатите и съвещанието.

Джафери не разгласи по кое време ще се организира идващото съвещание, на което по процедура и правилника на Народно събрание би трябвало да бъдат гласувани измененията. Това провокира викания от опозицията, която изиска неотложно гласоподаване, тъй като ръководещото болшинство няма нужното болшинство.

" Решението за измененията е взето тук, в Скопие и с това отхвърлям всички спекулации за оказан от някого напън. Промените нямат за цел да застрашат македонския народ и неговите история и език или който и да било въпрос, обвързван с македонската еднаквост ", съобщи министър председателят Ковачевски.

Според импортирания план, в нея би трябвало да бъдат включени българите, което, от своя страна, е изискване за започване на същинските договаряния за участие на Македония в Европейския съюз.

" В нито един годишен доклад на Европейски Съюз не се загатва отсъствието на българите от Конституцията. Преамбюлът не е от такава значимост за идентичността на етносите, както самият законов текст. В член 48, алинея 8 са същинската гаранция за правата на малцинствата " сподели депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

Мнозинството, което се разгласи авансово за поддръжка на тези промени, разполага с 64 гласа, само че се чака към него да се причислят още 8 депутати от албанските опозиционни партии.

За да бъдат признати конституционните промени, са нужни 80 депутатски гласа, т.е. ще трябват още 8 гласа от опозицията.

От ВМРО-ДПМНЕ потвърдиха, че ще вземат участие в днешното съвещание, само че няма да гласоподават за смяна на Конституцията, а ще упорстват за разформироване на Народното събрание и оповестяване на предварителни парламентарни избори.

Според настоящите правила, дебатът за конституционните промени може да продължи до 10 дни.

Самото гласоподаване може да бъде отсрочено за интервал, „ когато има нужните условия “ за това. Решението за смяна на Конституцията може да бъде признато от болшинство от две трети на Парламента, т.е. от 80 от общо 120 депутати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР