Парламентът на Молдова одобри вчера призив за продължаване на усилията

...
Парламентът на Молдова одобри вчера призив за продължаване на усилията
Коментари Харесай

Парламентът на Молдова подкрепи присъединяването към ЕС

Парламентът на Молдова утвърди през вчерашния ден апел за продължение на напъните за присъединение към Европейския съюз, само че опозицията не взе участие в гласуването, а сепаратистите в района на Приднестровието приканиха управляващите да се откажат от претенциите си към анклава, съобщи Ройтерс.

Президентът Мая Санду, съгласно която Русия е най-голямата опасност за сигурността на Молдова, трансформира участието в Европейски Съюз в крайъгълен камък на нейната администрация в някогашната руска страна, която е измежду най-бедните в Европа и се намира сред Украйна и Румъния.

Отявлен съперник на войната на Русия в Украйна, президентът Санду прикани за референдум за участие в Европейски Съюз, който ще се организира тази година.

След спор, съвпаднал със срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, Народното събрание одобри с 54 гласа „ за " и нито един срещу декларация, в която се споделя:

„ Само присъединението към Европа може да обезпечи бъдещето на страната като суверенна, неутрална и пълноценна демократична страна ".
Законодателният орган дефинира интеграцията в Европейски Съюз като „ главен приоритет в националния план на Молдова ".

Опозиционният блок на комунистите и социалистите, симпатизиращ на Москва, напусна пленарната зала.
В Приднестровието, линия земя, което се отдели от Молдова, когато Съветския съюз се разпадаше, локалният водач Вадим Красноселски прикани молдовските управляващи да признаят независимостта на тази територия и да се откажат от всевъзможни искания към нея.

" Няма различен излаз ", сподели той по локалната телевизия. „ Не може повече да се приказва за автономност. Трябва да се махнете от тази територия. " Неговият район, сподели Красноселски, „ не е сепаратистки ", а „ естествен " комшия ", търсещ мир и непоклатимост.

Приднестровието, мощно подвластно от Русия във финансово отношение, не е интернационално прието, даже от Москва. Регионът е на източната граница на Молдова в продължение на 30 години и с малко разтърсвания. Но напрежението се увеличи, откакто през януари управляващите в Молдова постановиха мита върху всички артикули, които влизат и излизат от района. Миналия месец депутатите от Приднестровието се обърнаха към Москва с искане за дипломатически ограничения за отбрана на района.

Среща на върха на Европейски Съюз предходната година даде зелена светлина за договаряния за участие както с Украйна, по този начин и с Молдова, само че не е оповестена дата за начало на договарянията, а на вчерашната среща в Брюксел не беше направено известие по въпроса.

Молдова е въвлечена в нарастващ спор с Русия, обвързван най-много с войната в Украйна и с ситуацията на Приднестровието. Миналата седмица управляващите в Кишинев на два пъти викаха съветския дипломат поради решението на Москва да отвори шест изборни секции в Приднестровието за президентските избори в Русия. След това на съветски посланик беше подредено да напусне страната.

Молдова е изправена пред разногласия и с втори район в южната част на страната - Гагаузия, чиято лидерка Наталия Гуцул се срещна с съветския президент Владимир Путин този месец и е обвързвана с избягалия в Израел проруски предприемач Илан Шор, наказан задочно на 15 години за машинация в изключително огромни размери.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР