Парламентът на Ливан одобри първия бюджет на страната от повече

...
Парламентът на Ливан одобри първия бюджет на страната от повече
Коментари Харесай

Ливан прие първия си бюджет от 2005 г. насам

Парламентът на Ливан утвърди първия бюджет на страната от повече от десетилетия, възстановявайки контрола върху държавните финанси и намалявайки траялият прекомерно дълго политически застой, който задуши развиването.

След три дни диспути 61 от депутати гласоподаваха " за ", четири " срещу ", а осем се въздържаха, предава държавната новинарска организация, представена от Bloomberg.

Парламентът не бе съумял да одобри бюджет от 2005 година насам, създавайки вакуум, който докара до безотговорно харчене на пари от държавното управление и обвинявания в корупция. Приемането на най-важния закон е последният знак, че обстановката в страната се усъвършенства след избирането на президента Мишел Аоун и назначението на министър председател Саад Харири в края на предходната година, което понижи политическото опълчването и докара до утвърждението на дълго чакани закони, в това число нови правила за провеждането на избори и укази по отношение на петрола и газта.

Бюджетът включва разноски от 23.7 трилиона ливански паунда (15.7 милиарда долара) - малко повече от отделените 22.6 трилиона през 2016 година по оценки на Министерството на финансите. Очакваните доходи доближават 16.38 ливански паунда, а желанието е дефицитът да бъде сгънат на 7.28 трилиона от 7.45 трилиона ливански паунда.

Постигането на единодушие измежду депутатите е положителен знак за вложителите. Бюджетът ще помогне и за отключването на интернационалните фондове, които би трябвало да оказват помощ на Ливан да се оправи с идването на 1.5 милиона имигранти от прилежаща Сирия. Прогнозата за напредък през 2018 година е от 2% съгласно Световната рамка, а към края на годината дългът ще бъде на равнища от 155% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР