Парламентът на Косово утвърди формирането на пълноценна армия на страната

...
Парламентът на Косово утвърди формирането на пълноценна армия на страната
Коментари Харесай

Това е! Косово ще има страшна армия!

Парламентът на Косово утвърди образуването на пълноценна войска на страната на основата на Силите за сигурност на Косово (КСС). Това оповестява онлайн изданието на прищинския вестник Gazeta Express.

Както написа ежедневникът, от 102 депутати, присъстващи на съвещанието, 101 са дали своят вот за трансформиране на КСС в пълноценна войска. Отбелязва се още, че партията на косовските сърби „ Сръбска листа “ е напуснала залата в символ на митинг против нарушаването на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, прецизира Фокус.

По-рано държавното управление утвърди три законопроекта свързани с образуването на войска, които по-късно бяха утвърдени на съвещание на съответстващата парламентарна комисия. Създаването на пълноценни въоръжени сили на страната беше едно от главните предизборни обещания на косовския министър председател Рамуш Харадинай.

Първоначално той поставяше като краен период за тази цел март 2018 година.

Кратка информация:

Основната интернационална мощ в Косово – Съединени американски щати, постоянно е поддържала устрема на Прищина за основаване на пълноценна войска, само че по-рано Вашингтон настояваше това да се случи посредством внасяне на ремонти в Конституцията, за които обаче се изисква квалифицирано болшинство, което не може да бъде реализирано в сегашния състав на националното заседание поради съпротивата на „ Сръбска листа “. В светлината на тези условия косоварите взеха решение да пристъпят към реализация на проекта си посредством внасяне на ремонти в съществуващата нормативна уредба за Силите за сигурност на Косово. Ситуацията се промени при завръщането на Рамуш Харадинай от Съединени американски щати, когато той разгласи, че е получил благословията на Вашингтон за трансформирането на ССК в войска. Това се е случило по време на среща на премиера с министъра на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис във военната академия „ Уест Пойнт “ и, фактически, незабавно по-късно бяха пуснати в ход нужните законови промени.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР