Парламентът на Косово одобри днес създаването на армия от 5000

...
Парламентът на Косово одобри днес създаването на армия от 5000
Коментари Харесай

Парламентът на Косово гласува за създаването на армия от 5000 души

Парламентът на Косово утвърди през днешния ден основаването на войска от 5000 души. Това стана седмица, откакто сръбският министър председател загатна, че такава стъпка може да предизвика военна намеса от страна на Белград, заяви Ройтерс.

 © Българска телеграфна агенция
Решението идва 20 години, откакто косовските албанци се надигнаха против сръбското ръководство, и едно десетилетие, откакто Косово разгласи самостоятелност от Сърбия. Стъпката бе наречена " историческа " от Съединени американски щати, само че НАТО я разкритикува като контрапродуктивна в напъните да бъде понижено напрежението сред Косово и Сърбия.

Законодателството за трансформиране в войска на леко въоръжените сили за сигурност на Косово, основани най-вече за реагиране при рецесии, гражданска отбрана и премахване на останали боеприпаси от спора през деветдесетте години, бе утвърдено от 105 депутати в 120-местния парламент.

Единайсет депутати от сръбското малцинство бойкотираха вота. На стъпката се опълчи и Сърбия, която отхвърля да признае независимостта на някогашната си провинция и предизвести, че една национална войска на Косово може да дестабилизира Западните Балкани.

Сръбските политици имат безпокойства, че една такава войска може да бъде употребена за прогонване на сърбите, останали в Косово - обвиняване, което бе отхвърлено от косовските албански водачи, разчитащи на поддръжката на Европейски Съюз и Съединени американски щати за развиването на тази дребна балканска страна.

Сръбският президент Александър Вучич ще инспектира войски по косовската граница през идващите три дни, съобщи неговият кабинет през вчерашния ден.

Водените от НАТО мироопазващи сили в Косово имат към 4000 бойци в страната.
Балкански анализатори обаче са на мнение, че каквато и да е акция на сръбската войска с бройка 28 000 бойци против Косово е малко евентуална предвид на аспирациите на Белград да се причисли към Европейски Съюз.

С приемането на новото законодателство Косово ще сътвори министерство на защитата, а бъдещата войска ще се състои от 5000 дейни бойци и 3000 резервисти. Служители в държавното управление в Прищина обявиха, че процесът по основаването на армията ще продължи най-малко 10 години.
 © Българска телеграфна агенция
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази отчаяние от днешното решение на Косово да продължи трансформацията на Косовските сили за сигурност в войска и сподели, че Алиансът ще преразгледа нивото на съдействието си с косовските сили.

" Съжалявам, че това решение беше взето макар опасенията, които бяха изразени от НАТО ", сподели Столтенберг.

" НАТО поддържа развиването на Косовските сили за сигурност в границите на актуалната им задача. С смяната на задачата, Северноатлантическият съвет в този момент ще би трябвало да преразгледа нивото на ангажираност на НАТО с Косовските сили за сигурност ", добави генералният секретар.

Столтенберг акцентира, че НАТО " остава ангажирана посредством (миротворческите сили под негово ръководство) КейФОР за (осигуряването на) сигурна и безвредна среда в Косово ".
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР