Моди ще бъде изправен пред вот на недоверие заради насилието в Манипур

...
Парламентът на Индия разреши на алианс от опозиционни партии да
Коментари Харесай

Парламентът на Индия разреши на алианс от опозиционни партии да гласува вот на недоверие срещу правителството на министър-председателя Нарендра Моди, за да принуди хиндуисткия националистически лидер да разгледа подробно опасенията за етническите сблъсъци в североизточния щат.

Партията "Бхаратия Джаната" (BJP) на Моди има ясно мнозинство от 301 депутати в 542-местната долна камара на парламента, така че вотът на недоверие няма да се отрази на стабилността ѝ.

Опозицията вместо това иска да предизвика дебат за насилието в отдалечения, управляван от BJP щат Манипур, при което от началото му в началото на май досега са загинали над 130 души, а 60 000 са били разселени.

Одобрявайки предложението на опозицията, председателят на долната камара на парламента Ом Бирла заяви в сряда, че скоро ще реши кога ще се проведат дебатите и гласуването.


Етническото напрежение в малкия щат с население 3.2 млн. души се разглеждат като провал в областта на сигурността и политиката от правителството на Моди, което ще се изправи пред национални избори до май 2024 г.

Моди не беше коментирал публично насилието до миналата седмица, когато се появиха видеоклипове, показващи как две жени са дефилирали голи и са били нападнати от тълпа в Манипур, което предизвика национално възмущение.

Моди осъди масовото нападение като "срамно" и обеща строги мерки срещу извършителите.

Опозиционните партии обаче прекъснаха мусонната сесия на парламента, която започна миналата седмица, за да поискат подробно изявление на Моди за Манипур в парламента, последвано от дебат.

Като ръководител на правителството, той ще трябва да отговори на вота на недоверие, преди той да бъде гласуван.

Правителството предложи изявление на министъра на вътрешните работи Амит Шах, в което се казва, че вътрешната сигурност е отговорност на неговото министерство.

Насилието в Манипур започна на 3 май, след като съдът нареди на правителството на щата да обмисли възможността за разширяване на специалните икономически предимства и квотите в държавните работни места и образованието, с които се ползват племенните народи куки-зо - които са предимно християни - и за преобладаващото хиндуистко население мейтеи.

Шаши Тарур, лидер на основната опозиционна партия Конгрес, заяви, че правителството трябва да инвестира време в отговорите на въпросите за Манипур.

"Всеки знае, че Манипур е свидетел на ужасяващи загуби на човешки живот в резултат на насилие, сексуални посегателства и изселване. Как може това да не бъде основен дневен ред?". Тарур заяви пред информационна агенция Ройтерс.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР