Парламентът на Гърция гласува т.нар. потребителска кошница за супермаркетите, в

...
Парламентът на Гърция гласува т.нар. потребителска кошница за супермаркетите, в
Коментари Харесай

Основни продукти за бита с фиксирана цена в Гърция

Парламентът на Гърция гласоподава така наречен потребителска кошница за супермаркетите, в която влизат 50 съществени артикули, чиито цени или би трябвало да останат същите, или да имат минимално покачване.

Решението е взето с поддръжката на ръководещата Нова народна власт и опозиционната ПАСОК, оповестяват гръцките медии.

Конкретната корекция е импортирана от Министерството за развиване и вложенията на Гърция и планува магазините с годишна облага над 90 милиона евро да изпратят на способеното министерство лист на потребителските артикули (потребителска кошница), които са нужни за заслужен живот.

Те се задължават да включват най-малко по един артикул от всяка категория, чиято цена ще бъде допустима и по-ниска спрямо други артикули от същата категория.

Ако не бъде изпратен подобен лист със артикули, е планувана парична санкция за супермаркетите в размер на 5 000 евро за всеки ден забавяне.

За по-малките магазини „ кошницата ” не е наложителна, се прецизира в информацията.

Решението ще бъде в действие до 31 март 2023 година, а категориите артикули ще бъдат избрани от Министерството за развиване и вложения. Очаква се в идващите дни да бъде оповестено решението на министерството с всички детайлности.

Гръцките медии считат, че потребителската кошница ще бъде въведена публично в супермаркетите идната седмица и ще съдържа 30 категории с 50 продукта, измежду които ориз, самун, макарони, свинско и пилешко месо, риба, мляко, йогурт, сирене и кашкавал, зехтин, брашно, захар, кафе, чай, какао, сокове, препарати за почистване, перилни препарати, тоалетна хартия, паста за зъби, дамски превръзки, сапун, антисептик, пелени, храна за кучета и котки и други

Уточнява се, че в тази ситуация не става въпрос за понижаване на цените, а за опит супермаркетите да задържат колкото е допустимо по-ниско равнището на цените на нужните за едно домакинство артикули.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР