Парламентът на Франция прие днес закон за политическата етика, с

...
Парламентът на Франция прие днес закон за политическата етика, с
Коментари Харесай

Парламентът на Франция прие закон за "политическата етика"

Парламентът на Франция одобри през днешния ден закон за " политическата нравственос ", с който се не разрешава на депутати, министри и кметове да наемат членове на фамилиите си като помощници и сътрудници, предадоха Франс прес и ДПА.

Това бе първата огромна законодателна самодейност от 5-годишния мандат на президента Еманюел Макрон, провокирана от последната кандидат-президентска акция, която сложи под подозрение честността на няколко претенденти за най-високия държавен пост.

Националното заседание – долната камара на френския парламент, утвърди проектозакона с 383 гласа против 3 при 48 въздържали се. Въведените със закона ограничавания важат за съпрузи, родители и деца. Законът планува също хора, наказани за някои типове закононарушения и нарушавания, да не могат да бъдат избирани за депутати.

Законопроектът към този момент бе одобрен в Сената – горната камара.

Двете камари обаче не могат да се схванат по отношение на обвързван със закона втори нормативен документ, който би трябвало да бъде гласуван настрана поради конституционните му последствия.

Десноцентристкото болшинство в Сената възразява против член във втория документ, който отстранява така наречен " средства по персонално убеждение ", които депутатите могат да разпределят сред общините. Очаква се идната седмица Националното заседание да гласоподава втория закон, употребявайки правото си да отхвърля възраженията на Сената.

Макрон измести в предизборните анкети десноцентристкия претендент Франсоа Фийон, откакто последният бе упрекнат от медийна обява, че е давал на брачната половинка си заплата като негов помощник, без тя в действителност да е работила.

Това разобличаване провокира голям скандал във Франция и стана причина Фийон да загуби изборите, въпреки да беше считан за любимец. Това и други обвинявания против Фийон в този момент се проверяват в съда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР