Парламентът на Черна гора възложи на бившия външен министър Миодраг

...
Парламентът на Черна гора възложи на бившия външен министър Миодраг
Коментари Харесай

Миодраг Лекич получи мандат за съставяне на правителство на Черна гора

Парламентът на Черна гора разпореди на някогашния външен министър Миодраг Лекич да сформира ново държавно управление, с цел да се опита да постави завършек на траялата месеци политическа рецесия в балканската страна. Лекич, подсилен от група партии, водени от проруския Демократичен фронт, беше назначен за министър-председател, откакто беше подсилен от 41 депутати в 81-местното заседание. Срещата беше бойкотирана от опозицията. 75-годишният Лекич е дълготраен десноцентристки народен представител, който е бил посланик и външен министър през 1992-1995 години.

Политическата рецесия ескалира през ноември, когато депутатите се пробваха да лимитират пълномощията на президента в опит да наложат Лекич за министър-председател. Но президентът Мило Джуканович дефинира противоречивото ново законодателство като противоконституционно. Конституционният съд, който нормално може да се произнесе по въпроса, не действа, защото депутатите не могат да се спогодят за неговия състав. През последния месец в столицата Подгорица се организираха няколко митинга, събрали хиляди поддръжници на Джуканович, призоваващи за предварителни избори и отдръпване на противоречивия закон.

По-рано Брюксел и Вашингтон предизвестиха да не се сформира ново държавно управление въз основата на оспорваното законодателство. „ Не виждам по какъв начин Съединени американски щати биха могли да работят с държавно управление, което ще бъде формирано при такива условия “, цитират локални медии думите на американският зам-помощник държавния секретар Габриел Ескобар. Сътресенията в Черна гора се утежниха, откакто подкрепяна от църквата коалиция нанесе историческо проваляне на Демократическата партия на социалистите (ДПС) на Джуканович на изборите през 2020 година Тази година се сринаха две държавни управления - последното бе на прозападния малцинствен кабинет на премиера Дритан Абазович през август. Последваха седмици на политическо напрежение, откакто държавното управление подписа спорна договорка със Сръбската православна черква (СПЦ), предоставяща регулаторна рамка за стотиците църкви, манастири и други парцели, притежавани от СПЦ. Джуканович, архитектът на независимостта на Черна гора, и някои от неговите сънародници упрекват СПЦ, че служи на ползите на Сърбия.

Страната с население от 620 000 души, една трета от които се разпознават като сърби, прогласи самостоятелност от Сърбия през 2006 година Черна гора е член на НАТО и се стреми да се причисли към Европейски Съюз. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР