Парламентът, който въведе машинното гласуване, с един удар отряза половин

...
Парламентът, който въведе машинното гласуване, с един удар отряза половин
Коментари Харесай

1 милион избиратели по-малко

Парламентът, който вкара машинното гласоподаване, с един удар отряза половин милион гласоподаватели, коментира Стоил Стоилов

Спадът на изборната интензивност сред 2017 година и ноември 2021 година е над 1 милион фактически гласуващи гласоподаватели по графата автограф в изборния лист.

Това сподели в изявление за Стоил Стоилов, български избирателен наблюдаващ, с опит в следенето на вота и зад граница.

" Оказа се, че е предизвикателство. Аз участвах в имитационните гласувания в Доброславци. Притесняват се хората, изключително възрастните. Кой вижда, кой недовижда, треперят му ръцете… "

Стоилов обори тезата, че има огромна разлика сред броя на недействителните гласове при хартиеното и при машинното гласоподаване.

" Тази разлика се получава, когато агрегираме всички гласове, тъй като машината просто не ви разрешава. Ако сложим релси по Автомагистрала " Тракия " и пуснем колите една след друга, няма да има произшествия. Същото е и с недействителните гласове. Те в този момент са тъкмо толкоз – 3 цяло и нещо, колкото бяха и преди. "

В Кения на президентските избори недействителните гласове, с които ние оправдаваме машинното гласоподаване, бяха 0,8%, а на парламентарните – под 2%, освен това гласоподават 6 в 1 – 6 избора в една процедура, даде образец наблюдаващият.

" Виждаме огромна язва в тези медийни пакети. Има една огромна група партии, които употребяват медийни пакети, насочвайки ги съзнателно в избрани медии, без да имат даже минимални шансове да влязат в Народното събрание ", съобщи Стоилов.

Той е на мнение, че медийните пакети би трябвало да бъдат натоварени с 50% самоучастие и да се вдигне прагът за присъединяване в политическия живот.

" Нека да станат 5000 подписите. "

Стоил Стоилов даде образци с партии " Подем " и " Нация ", които на избори са получавали по-малко гласове от подписалите се за регистрацията им жители.

Според него малките партии би трябвало да основават име и сред изборите и след струпване на съответната обществено-политическа тежест, да влизат в Народното събрание, а не да се задействат единствено по избори.

Има партии, които имат потенциал да се развиват и да влязат в Народното събрание, безапелационен е той.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР