Парламентът избра номинациите на Демократична България Пролет Велкова и на

...
Парламентът избра номинациите на Демократична България Пролет Велкова и на
Коментари Харесай

Пролет Велкова и Симона Велева влязоха в СЕМ |

Парламентът избра номинациите на " Демократична България " Пролет Велкова и на " Продължаваме промяната " Симона Велева за членове на Съвета за електронни медии. 

От 181 дали своят вот народни представители, 99 поддържаха Пролет Велкова, 30 бяха " срещу ", а 52 гласоподаваха " въздържал се ". От 133 дали своят вот депутати, " за " кандидатурата на Симона Велева гласоподаваха 121, " срещу " бяха 11, а 1 гласоподава " въздържал се. Тодор Беленски не бе определен - за него гласоподаваха едвам 19 депутати, като 11 от тях бяха от издигналата го партия " Възраждане ".

Въпреки, че Движение за права и свободи не участваха в гласуването, ръководителят на групата на " ИТН " Тошко Йорданов разгласи, че Пролет Велкова е била определена с дългата ръка на Движение за права и свободи. След гласуванията водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ иронично благодари на депутатите, че техният претендент е бил определен.

Поради комплициране и напускането на залата от страна на огромна част от депутатите, дебатът завърши прибързано без да има съвсем никакво разискване. 

" Поради бързо завършилия спор не разбрахте какъв човек преди малко избрахте. Демократична България преди малко пробутахте претендент с дългата ръка на Движение за права и свободи. Г-жа Пролет Велкова, съвсем никой тук не схваща. Дадохте на един човек власт на регулатор - характерен представител на cancel културата. Дългата ръка на Движение за права и свободи погали по рамото Демократична България, на вашата съвест ще тежи този избор! " , съобщи Тошко Йорданов.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи, че късият спор е съдействал за това след гласуването да хвърчат погрешни изказвания за претендентите, под формата на пояснение на негативен избор. Според него изказванията на Йорданов за cancel култура са неуместни и не дават отговор на истината. 

На 27 април изтекоха мандатите на Розита Еленова и София Владимирова в Съвет за електронни медии, като номинациите за техните места са три. От " Демократична България " предложиха журналиста Пролет Велкова, от " Продължаваме промяната " - юриста Симона Велева, а от " Възраждане " - журналиста Тодор Беленски.

Преди ваканцията на депутатите в комисията по просвета и медии се организира чуване на тримата претенденти. Тогава Велкова разгласи за приоритет персоналната си независимост - по време на чуването тя акцентира, че СЕМ е институция, която пази медиите от ръководещите. Симона Велева е лекар по конституционно право - съществена нейна теза е, че свободата на словото има ясни граници. По време на чуването Тодор Беленски съобщи, че няма да бъде определен, само че се е кандидатирал, с цел да даде публичност на изказванията си, че журналистическата среда е в заплаха. 

Кандидатите за нови членове на Съвет за електронни медии

Антоанета Цонева показа претендента на " Демократична България " Пролет Велкова. Велкова е приключила педагогика и втора компетентност български език и литература в СУ „ Св. Климент Охридски “. Член е на Комисията по нравственос в електронните медии. Работи в предаването „ Добър ден “ в БНР до 1993 година Била е член на управителния съвет на фондация „ Отворено общество “ и ръководител на управителния съвет на „ Център за развиване на медиите “.

Велкова е дълготраен публицист в Дарик радио, води предаването „ Кой приказва “. Продуцент е на утринния блок на медията – „ Дарик кафе “. Тя е „ Гласът на Дарик “ за 2003 година.

" От показаната биография става видно, че госпожа Велкова има над 40 години опит в медиите. Тя е водеща фигура в развиването на плуралистична и свободна медийна среда в България. С оглед на показаната биография, мислим, че Пролет Велкова има нужния опит и качества ", заяви Цонева.

Депутатът от " Продължаваме промяната " Гергана Данева показа техния претендент Симона Велева . Велева е лекар по конституционно право, а тематиката на дисертацията ѝ е директно обвързвана със свободата на словото и медийното право. Тя е професор по право и нравственос в Американския университет в България и специалист към Висшия адвокатски съвет. Работи по тематики, свързани с правата на индивида, отбраната на Конституцията и цифровите права, етичното отразяване на децата в медиите и битката с езика на омразата. " Имала съм честа да работя с нея и желая да ви споделя, че тя е почтена, работлива, и е същински експерт ", каза Данева. 

Цвета Галунова показа претендента на " Възраждане " Тодор Беленски , макар че той не присъстваше на дебата. Беленски е приключил публицистика, работил е в 5 разнообразни медии, а по думите на Галунова постоянно е следвал правилото на плурализма. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР