Парламентът избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии,

...
Парламентът избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии,
Коментари Харесай

Окончателно: Атанасова и Белазелков избрани за конституционни съдии за 9 години

Парламентът избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии, и то с мандат 9 години. Само преди по-малко от седмица Конституционният съд обаче сподели, че мандатът на в този момент определените няма да е девет години, тъй като той е почнал през ноември 2021-а и февруари 2022-а.

Въпреки това обаче народните представители гласоподаваха мандатът на двамата да е девет години. За Белазелков гласоподаваха " за " 154 народни представители, а за Атанасова 159 бяха " за "

Дебатът продължи повече от три часа, като най-активни бяха от " Възраждане ", които имаха собствен претендент за Конституционен съд - Цвета Рангелова. Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия също се включваха с изявления. От (не)коалицията се ограничиха с няколко реплики, забележки от място или да дават отговор, когато се почувстват наранени. Изказване направи само Христо Иванов.

Маргарита Махаева от " Възраждане " разгласи, че е " доста разтревожена от мнението " на Борислав Белазелков за брака, а точно, че бракът е свещенодействие, а гражданският брак бил договорка. Тя била разтревожена и от мнението му по въпроса дали отношението към Истанбулската спогодба можели да се промени. На чуването споделил, че практиката на Конституционен съд не е 10-те Божи заповеди. Разтревожена била и за мнението му по проблема с австралиеца Джок Полфрийман. Според нея и парламентарната й група такива хора нямали място в Конституционен съд. Тя попита и какво би станало, в случай че болшинството в Конституционен съд се състои от сходни хора.

Според Тошко Йорданов изборът на конституционни съдии бил срамен. Десислава Атанасов била директна политическа кандидатура. По-леко щяло да мине, в случай че бил препоръчан Радомир Чолаков. При ПП-ДБ било напряко " жалка история " - " пробутват някой, който е измърсен до ушите ". И той попита дали Белазелков е бил член на Българска комунистическа партия, а в случай че не е бил то партията сигурно му е дала рекомендация. На чуването Белазелков сподели, че не е бил член на Българска комунистическа партия. От място Хамид Хамид го попита дали бракът на Има Такъв Народ с ПП-ДБ бил еднополов. " Те се оказаха шавлива младоженка и ние се разведохме по бързата процедура, само че пък вие очевидно нямате терзания от това, че булката ви обслужва двама ", отговори Йорданов.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия попита третия претендент Цвета Рангелова за кое място играе. Той обърна внимание и на това, че в плановете на решения написа, че новите конституционни съдии се избират за 9 години, а Конституционен съд към този момент сподели, че мандатът няма да им е девет години.

Цончо Ганев от " Възраждане " изясни, че били длъжни постоянно да имат различни кандидатури. Според Костадин Костадинов ще бъде позорно с решение за избор на съдии, да се промени мнението на Конституционен съд.

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ попита Христо Иванов по какъв начин за него преди 3 години Атанасова е била " калинка ", а в този момент се е подписал под нейната кандидатура. " Очаквано се фокусирате върху мен, одобрявам го. Добре е да разясняваме цялата политическа логичност на процедурата ", сподели Христо Иванов. Според него се чули думи, че Конституционен съд продължава да се съпоставя със съд. " Конституционен съд се назовава съд, само че той е със мощна и значима политическа роля ", учило се още в първи курс. Тълкуването на конституцията е юридическа активност, само че освен, опитът насъбран в политическата сцена е съответстващ на конституционния. " Конституцията не е текст, който адвокати да седнат да поясняват чисто юридически, тя е жив документ ", сподели Иванов. По думите му попълването на Конституционния съд е резлично от попълването на регулаторите и изключително на институциите в правосъдната власт. Той увери гласоподавателите си, че новите текстове в конституцията за регулаторите, щели да ги ползват доста прецизно.

" Видяхме, че разделянето на два непримирими лагера ни докара до най-сериозната политическа рецесия. Излизането от нея ни наложи да променим метода си. Трябваше да разберем, че отрицанието не може да бъде решение. Преди 3 година подлагах на критика ГЕРБ за препоръчаните от тях промени в конституцията и заставам зад тези думи. Направихме доста услия през тези три години и не малко от тях бяха старания на Десислава Атанасова. Смятам, че предложенията са законни, те са късмет да продължим да упражняваме нови условия за използването на власт. Вчера госпожа Атанасова ми сподели: Аз разбирам залога. Вярвам, че като умел политик тя разбра залога ", сподели Иванов.

По отношение на Цвета Рангелова сподели, че в Народното събрание следил нейната работа и видял, че е добър правист и е добър законодател и се отличавала от доста нейни сътрудници.

Тошко Йорданов го реплекира, че приказвал 17 минути и несъмнено в това изявление имало три изречение, останалото било непотребна информация от това, което е научил в Юридическия факултет. По мотив казаното от Иванов, че " Възраждане " били неевропейска партия, посочи, че те по-скоро желали Европейски Съюз да се преформатира, а нищо чудно след три години да станели сътрудници на Иванов, който преди казвал, че ще създадат хигиеничен кордон към Движение за права и свободи да не влязат във властта. След изявлението му последва къса кавга от място сред Делян Пеевски и Явор Божанков.

Христо Иванов посочи, че доста неща са се трансформирали през последните три години, а в " това да ти бъди съдник Тошко Йорданов имало тежка перверзия ".

" Да не отхвърляме, че стигнахме до един борд, след който ни се наложи доста неща да преоценяваме. Тезата ми беше, че всички ние трябваше да оставим избран модел на държание. Не единствено моята позиция еволюира, само че и тяхната ", отговори Иванов.

И Корнелия Нинова се концентрира в изявлението си върху Христо Иванов. " Няма нов модел, тове е остарелият модел, основан от бащата на модела господин Борисов, който вие в този момент задълбочихте, доразвихте и го доведохте до съвършенството - корупцията да е записана в закона. Какво господство на закона е да приемете решение, което опонира на решение на Конституционен съд, става дума за деветте години ". " Днес Конституционен съд ще бъде високомерен от вътре, тъй като тези хора ще извършват политически поръчки, нямам подозрение по какъв начин ще реши един проблем Десислава Атанасова, в случай че и се обади Бойко Борисов ", сподели Нинова. И съгласно Кристиан Вигенин Атанасова щяла да продължи да подвига телефона на Борисов. " Опитвате се да надхитрите Конституционен съд преди тълкувателното решение да е влезнало в действие, създавате казус, който един ден ще се обърне против вас ", сподели Вигенин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР