Парламентът гласува промени в договорите за самолетите F-16. Дебатът продължи

...
Парламентът гласува промени в договорите за самолетите F-16. Дебатът продължи
Коментари Харесай

НС промени договорите за F-16 без подкрепа на Възраждане“ и БСП

Парламентът гласоподава промени в договорите за самолетите F-16 . Дебатът продължи над три часа по точките: Ратификация на интернационален контракт за F-16 и обвързвана с тях поддръжка и допълнение на Закона за одобрение на интернационален контракт.

Министърът на защитата Драгомир Заков разясни смяната - да отпаднат заложените периоди в договорите (б.а. поради измененията в геополитическата конюнктура - войната в Украйна, пандемията от коронавирус) министърът да може да подписва анекси към контракта без ратификация на Народното събрание. По време на дебата се откроиха Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които са " срещу ".
 Променя се договорът за самолетите F-16, само че не се оскъпява, успокоява Заков
Променя се договорът за самолетите F-16, само че не се оскъпява, успокоява Заков

Няма да има оскъпяване на изтребителите, успокояват от военното министерство

Депутатът Румен Гечев попита къде са юристите на Министерски съвет и откъде-накъде Народно събрание ще приема контракти, а министърът ще ги трансформира .

" Ние ще утвърждаваме една цена, а по-късно който и да е министър ще има право на допълнения и анекси. Общата цена не се трансформира в този момент, само че като дойдат въоръжението ще се купува на друга цена ", заподозря той. Гечев изиска незабавни диалози със Съединени американски щати за обезщетенията - да върнат парите на България или да си купим от други страни-членки , или да платят под формата на обезщетения. Той упрекна някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния шеф на защитата ген. Константин Попов и тогавашния боен министър Красимир Каракачанов. За него " това е предаване на българските ползи ".

Цончо Ганев разгласи, че се подписва незабавно под думите на Румен Гечев, само че укори Българска социалистическа партия, че техен народен представител е подкрепил измененията на Комисия.

Стана ясно, че това е Атанас Зафиров, който излезе да изчете специфична декларация . " Да не се трансформира в геополитически въпрос, тъй като през днешния ден се трансформират линии и периоди в старите контракти. Днешната ратификация е неизбежна поради неприятно написани контракти ", уточни той, само че добави, че ПГ на Българска социалистическа партия няма да поддържа, защото " това е пореден ход за противоречие с цялостния темперамент на договорката ". Христо Гаджев от ГЕРБ попита какво желае Българска социалистическа партия. Тома Биков съзря в Българска социалистическа партия " проводници на западни въздействия ".

Станислав Анастасов пита по какъв начин се прави кабинет и съвещания, откакто Българска социалистическа партия гласоподава " срещу ". Той разгласи, че Движение за права и свободи ще гласоподава " за " евроатлантизма.

" Раздвоение на съдружната персона " дефинира Десислава Атанасова от ГЕРБ и изиска да не бъде упреквано държавното управление на Бойко Борисов, акцентирайки, че и през днешния ден партията ще отбрани евроатлантизма. Костадин Костадинов дефинира законопроекта като " диктат " и заяви, че ПГ няма да го поддържа. Николай Дренчев от " Възраждане " изиска проверка в МО, закрито съвещание с генералите от Военновъздушни сили.
 България си желае самолетите Ф-16
България си желае самолетите Ф-16

Скоростни периоди за отговор от България за втора партида от същите

Благовест Белев от Политическа партия разяснява, че има " уклон в изявленията, само че договорът има друга цел, а бюджетната страна на въпроса е обособена ".Гласуването сподели: " За " 167, " срещу " - 28, " въздържали се " - 2. Срокът за ратификация ще е три дни . Промените засягат точките за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и обвързваните с нея поддръжка и съоръжение. Ще дадат опция за усъвършенстване на осъществяването на подписания контракт за доставка на самолети F-16 Блок 70 от страна на Съединените щати, без нарастване на финансовите отговорности за българската страна, показват от Министерския съвет.

От 2019 година е договорът за новите изтребители. България заплати вкупом към 2,2 милиарда лева за 8 машини. Първите се чакаха през 2023 година Заради войната в Украйна и пандемията на този стадий нови самолети се чакат през 2025 година
 Чехия купува 24 изтребителя F-35 от Съединени американски щати
Чехия купува 24 изтребителя F-35 от Съединени американски щати

Очаква се договарянията да приключат до октомври 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР