Парламентът гласува на извънредно заседание новия кабинет на България, съставен

...
Парламентът гласува на извънредно заседание новия кабинет на България, съставен
Коментари Харесай

След близо 4-часови дебати: Парламентът гласува новото правителство

Парламентът гласоподава на изключително съвещание новия кабинет на България, формиран от коалиция от четири партии - Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Негов министър председател е Кирил Петков от " Продължаваме промяната ". Изборът му бе предшестван от близо 4-часов спор, в който опозицията се удостовери като такава - ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".



Преди гласуването Петков се обърна към пленарната зала и гостите на церемонията, като откри нехарактерен метод, с цел да показа новите вицепремиери и министри - първо през формулирането на управническите цели.

Той разгласи и каква ще бъде първата му заповед като министър председател - въвеждането на зеления документ за влизане в Министерския съвет. И даде обещание, че няма да има български пенсионер под линията на беднотия.

Правителството ще има петима вицепремиери - двама от партията-мандатоносител и по един от всяка от обединенията, съдружни сътрудници.

Калина Константинова, Корнелия Нинова, Гроздан Караджов и Борислав Сандов ще бъдат заместници на премиера, а Асен Василев ще бъде вицепремиер с сектор еврофондове и по едно и също време с това финансов министър.

Още преди дебатите по структурата и състава на кабинета от ГЕРБ излязоха с рецензии към президента и двата служебни кабинета, а от Движение за права и свободи анонсираха, че няма да дадат поддръжката си за новия Министерски съвет, тъй като не са взели участие в диалозите. От " Възраждане " също обявиха, че няма да гласоподават за това държавно управление.

Лидерът на Съюз на демократичните сили Румен Христов пък разгласи, че единствената десница в този парламент е неговата партия в коалиция с ГЕРБ, а новата власт била ляво-либерална.

В новата управническа коалиция някогашната обществена министърка Деница Сачева пък съзря " три фракции - корпоративна, партийна и милиционерска - специфична квота на президента Румен Радев ".

След рецензиите на опозицията думата взе Христо Петров от " Продължаваме промяната ", по-популярен като Ицо Хазарта.

" Моето място е тук, в този тим. Аз имам вяра в него и съм уверен, че той ще работи за България ", сподели в изказване от трибуната той и акцентира, че има по-важни неща от страха.

От името на социалистите водачът им Корнелия Нинова, която ще бъде министър на стопанската система и вицепремиер, изясни за какво Българска социалистическа партия влиза в четворната коалиция - с цел да има обществена правдивост.

Тя даде обещание още министрите на соцпартията да идват и да се регистрират постоянно пред Народното събрание. И изреди целите на социалистите, залегнали в програмата на кабинета, като измежду тях уточни безплатните детски градини и безплатните учебници за децата от 1 до 12 клас.

" Ще дадем всичко от себе си да стане факт това, което сте чули от нас като съпротива на ГЕРБ, да стане действителност в ръководството на България ", пое заричане Нинова. Макар и изпреварена от Кирил Петков, и Нинова се закле, че няма да има пенсионер под линията на беднотия. Социалният сектор е точно в ръцете на Българска социалистическа партия - в лицето на Георги Гьоков.

Изказването на Нинова предизвика депутата от ГЕРБ Любен Дилов-син да заключи, че този кабинет завивал доста крепко " в лявото платно на господин Радев ". Журналистът употребява футболната терминология за разказване на сглобката на кабинета.

" Играчът Корнелия Нинова играе неприятно, вие ще се оплачете на госпожа Корнелия Нинова, която да направи забележка на Корнелия Нинова ", означи депутатът. И регистрира, че Нинова хем ще си е съдник, хем инспектор, защото е водач на Българска социалистическа партия и вицепремиер.

" А " тимът на България по-скоро наподобява на тима " Крила на препоръките ". Освен треньор на тима, да се назначи и треньор по футбола ", разкритикува Дилов-син съществуването на вицепремиер по ефикасното ръководство. " Има и различен подобен тим - " Скрита мощ " се споделя от с. Мъдрево. Димитър Пенев в никакъв случай не би построил тим по този начин ", обърна се към Политическа партия Дилов-син. Вашият кабинет е доста крепко завил в лявото платно на -г-н Радев ", добави още депутатът. Няма да предсказвам от тази естрада ориста на това ръководство. Отсега е ясно, че то ще бъде доста тромаво. Този метод на сглобяване на кабинет не беше най-хубавият ", подлага на критика още Дилов-син.

Дилов-син не скри " своята естествена благосклонност " към младия Кирил Петков. И означи, че на българите им е останала от " хайдушките времена " благосклонността към хора, които нарушават закона ".

" Вие сте позволени да присъствате и по този начин ще бъде в идващите 4 години ", репликира Иван Ченчев от Българска социалистическа партия по отношение на обстоятелството, че ГЕРБ ще бъде съпротива.

В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна стратегия, която е толкоз нужна на българското общество, че партии от другия набор са подготвени да загърбят личните си ползи, с цел да се организира тя. Това съобщи в изявление от парламентарната естрада Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме Промяната " и претендент за вицепремиер по европейските фондове и министър на финансите в бъдещия постоянен кабинет.

Той означи, че обединението ще се състои от четири доста разнообразни партии, които обаче са съумели да намерят общото между тях. Василев сподели, че задачата ще бъде подсигуряването на почтени старини за пенсионерите, добре платени работни места, развиване на стопанската система, по-добра просветителна система.

По думите му, желанието е да се построи страна, с която се гордеем и която има триумфи в разнообразни сфери, а не такава, която влиза " в срамните описи на света като " Магнитски ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР