Парламентът днес ще избира между настоящия главния прокурор Сотир Цацаров,

...
Парламентът днес ще избира между настоящия главния прокурор Сотир Цацаров,
Коментари Харесай

Парламентът днес избира шеф на антикорупционната комисия

Парламентът през днешния ден ще избира сред сегашния основния прокурор Сотир Цацаров, препоръчан от болшинството и номинирания от " Воля " Симеон Найденов за ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Номинираните за поста претенденти показаха декларация за имущество и спор на ползи, както и идея за работата си отпред на комисията, в случай че я оглавят. Цацаров и Найденов бяха изслушани на 3 декември в парламентарната комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос.

Днес депутатите от отрасловата комисия ще показват в пленарна зала отчет от чуването на двамата претенденти.

Изборът е с нормално болшинство - с най-малко половината от гласовете на присъстващите депутати. За определен се счита претендентът, който събере най-вече гласове. Няма законов период за встъпване в служба, само че до месец новоизбраният претендент би трябвало да освободи остарелия пост. На процедура този период ще съвпадне с приключването на мандата на Цацаров, в случай че той бъде определен.

Новоизбраният ръководител на антикорупционното звено ще довърши мандата на досегашния ръководител Пламен Георгиев и надлежно няма да има цялостния 6-годишен мандат, а се чака да оглавява комисията в идващите към 4 години.

Георгиев беше определен на поста напролет на 2018 година, само че около продължителните кавги с парцелите на властта и разкритието за противозаконните навеси върху терасата му той подаде оставка през юли тази година, а с решение на държавното управление бе изпратен за консул във Валенсия.

Хронология на чуването на двамата претенденти - тук
Какво написа в концепцията на Сотир Цацаров - тук
Как беше номиниран основния прокурор за ръководител на антикорупционната комисия - тук
Защо 5 цивилен организации отхвърлиха да задават въпроси на претендентите - тук
Въпросите на Инициатива " Правосъдие за всеки " към Сотир Цацаров - тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР