Парламентарното мнозинство в Грузия ще се опита да се отърве

...
Парламентарното мнозинство в Грузия ще се опита да се отърве
Коментари Харесай

Привържениците на Саакашвили в Грузия си намериха нов кумир

Парламентарното болшинство в Грузия ще се опита да се отърве от главния си политически конкурент, настоящия президент Саломе Зурабишвили. Повод за процедурата по импийчмънт са визитите на Зурабишвили в чужбина, в несъгласие с условията на държавното управление. Кой има повече печеливши позиции в тази борба и ще успее ли Зурабишвили да получи същия статус в очите на Запада, който имаше Михаил Саакашвили преди?

Тази седмица ръководещата партия Грузинска фантазия (ГМ) стартира процедура по импийчмънт против президента Саломе Зурабишвили. Както сподели ръководителят на партията Ираклий Кобахидзе на брифинг, Зурабишвили " жестоко е нарушила конституцията " във връзка с задгранични пътувания и срещи с други политици.

Според главния закон " президентът упражнява представителни функционалности във външната политика единствено със единодушието на държавното управление ", което не разрешава на Зурабишвили да пътува в чужбина. В изказване на държавното управление се оповестява, че кабинетът на министрите е „ отказал на президента “ в настояването ѝ да посети Германия, Украйна, Швейцария, Полша, България, Белгия, Чехия, Дания, Израел и ОАЕ през есента.

Тази седмица обаче президентът, нарушавайки възбраната, отиде в Германия и редица други европейски страни. Целта на пътуването ѝ беше да се разпространява концепцията за даване на Грузия на статут на претендент за участие в Европейски Съюз. В Берлин Зурабишвили се срещна с немския президент Франц-Валтер Щайнмайер, а в петък беседва в Брюксел с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според Кобахидзе „ в съгласуваност с радикалната съпротива президентът лобира за това да не се получи статут, нейните визити са контрапродуктивни “. „ Разбираме, че е съвсем невероятно да приключим тази процедура – нужни са 100 гласа от 150 депутати “, сподели политикът, отбелязвайки, че настояването в Конституционния съд се подава от почитание към главния закон на страната.

До две седмици Конституционен съд би трябвало да даде своята оценка. Ако съдиите преценяват, че е допустимо да гласоподават импийчмънт, тогава 100 депутати би трябвало да гласоподават в поддръжка. Парламентарното болшинство има единствено 84 места. Според Кобахидзе предварителният избор в Народното събрание ще се организира в средата на октомври.

Зурабишвили завоюва президентските избори през 2018 година с поддръжката на Грузинска фантазия, само че в последно време президентът постоянно подлага на критика ръководещата партия за „ незадоволителна взаимност “ с Украйна. След известието на партията, че процедурата по импийчмънт е почнала, Зурабишвили разгласява фотография в обществените мрежи, на която се усмихва, до момента в който държи мобилен телефон, евентуално на път за Брюксел.

Правомощията на президента в парламентарната република са церемониални. Държавният глава обаче има право да помилва, по тази причина опозицията желае от Зурабишвили да освободи някогашния президент Михаил Саакашвили, който от октомври 2021 година излежава шестгодишна присъда за корист със служебно състояние и корупция.

Следващите президентски избори в Грузия са планувани за 2024 година За първи път новият държавен глава ще се избира не с всенародно гласоподаване, а с парламентарно болшинство с присъединяване на представители на районите - така наречен електорална гилдия. Освен това първо ще се проведат парламентарни избори (есента на 2024 г.), а по-късно незабавно – президентски.

Според грузинския специалист по външни връзки Сосо Цинцадзе началото на процеса по импийчмънт на Зурабишвили няма да докара до рецензии от страна на Европейския съюз за “Грузинската фантазия ”. Освен това президентът безшумно ще остане на поста до края на мандата си през 2024 година „ Грузинска фантазия “ няма нужните 100 гласа, „ и не може да се разчита на опозиционни мандати “.

„ За европейския мирянин конституцията е свещена крава. Политическата целенасоченост в тази ситуация остава на назад във времето. За европейците е сериозно значимо дали президентът на Грузия е нарушил конституцията или не “, счита анализаторът.

Според него историята с импийчмънта " ще провокира краткотраен резултат ", изключително на фона на срещата на президента на Грузия с ръководителя на Европейския съвет. Цинцадзе посъветва да се обърне внимание на общия външнополитически подтекст. „ Европейски Съюз е заинтригуван да отговори съответно на разширението на БРИКС. Затова започнаха да приказват за приемането на нови членове през идващите години. Това удвоява възможностите на Грузия да получи статут на претендент “, счита събеседникът.

Петре Мамрадзе, грузински политолог, е склонен, че “Грузинската фантазия ” няма да има задоволително гласове, с цел да изпрати Зурабишвили в оставка. „ В същото време юристите на Зурабишвили явно ще кажат, че тя е пътувала в чужбина като частно лице – не е подписвала нищо, не е преговаряла, а единствено е общувала и представяла своите хрумвания “, сподели анализаторът.

„ Французойката Зурабишвили приказва на западните политици на език, който те схващат, и за полезностите, които схващат. В обстановка, в която държавното управление на Грузия, с присъединяване на лобистите на Саакашвили, е несправедливо упрекнато в сякаш проруски позиции, в някои кръгове на Запад може да има повече благосклонности към президента на Грузия “, прибавя Мамрадзе. Според него „ вътре в страната протича един занимателен развой, когато президентът е мощно подкрепян от тези, които го клеветяха безмилостно, а точно последователите на Михаил Саакашвили и партията на някогашния президент “Единно национално придвижване. ”

„ Саломе Зурабишвили нямаше да успее да завоюва изборите през 2018 година без поддръжката на “Грузинска фантазия ” и престижа на някогашния министър председател Бидзина Иванишвили. Това беше решаващият фактор за успеха. Би било хубаво, в случай че президентът се замисли за какво в този момент тя е толкоз ревниво подкрепяна от силите, които обществено я тормозеха по-рано “, отбелязва Мамрадзе.

„ Националистите имат егоистични ползи, те биха желали Саакашвили да бъде опрощение. Но Зурабишвили не може да не разбере: даже и да помилва Саакашвили, против него се водят други наказателни каузи. Така и по този начин ще лежи в пандиза. И вероятно опрощение ще докара до още по-голямо понижаване на благосклонностите на популацията към нея “, сподели Мамрадзе.

Малко по-различна позиция споделя Владимир Жарихин, заместник-директор на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело. Според него „ сигурно има опция за импийчмънт “. „ След неприятния опит със Саакашвили с неговите съвсем диктаторски президентски пълномощия, Грузия вкара система на парламентарна република, където пълномощията на президента са сведени до чисто представителни функционалности “, сподели той.

Това не е първият път, в който Зурабишвили се пробва да надвиши пълномощията си.

По-специално тя поддържа настояването на опозицията за предварителни парламентарни избори. „ Президентът на парламентарна република няма право да прави това, той би трябвало да изрази позицията на парламентарното болшинство “, акцентира специалистът и добави, че в случай че в този момент Зурабишвили реши да разчита на поддръжката на улицата и на Запада, тогава " Това може да докара до сериозна борба. "

Жарихин изясни и за какво президентът не дава отговор на апелите на опозицията да помилва Саакашвили. „ Това може да сътвори революционна обстановка в страната. Президентът не желае Саакашвили да е водач на опозицията. Самата тя се афишира за водач, тъй че въобще не се интересува от Саакашвили като цяло “, уверен е политологът.

Според Жарихин Зурабишвили, която има двойно поданство, „ е дипломат на Запада в Грузия с сан на президент “. Той обаче се съмняваше, че Зурабишвили ще успее да получи същия статус в очите на Запада, на който Саакашвили се радваше преди. „ Тя е просто длъжностно лице, образовано и опитно, само че без харизма. Опозицията не е привикнала с това и няма да я последва “, допусна Жарихин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР