Парламентарните избори в Гърция ще са през април или през

...
Парламентарните избори в Гърция ще са през април или през
Коментари Харесай

Гръцкият премиер обяви датите за парламентарните избори

Парламентарните избори в Гърция ще са през април или през май, сподели нощес министър председателят Кириакос Мицотакис на съвещание на управителните органи на ръководещата партия Нова народна власт, заяви АНА-МПА, представена от. 

Още предходната седмица той разгласи, че вотът ще бъде напролет и удостовери настойчивите прогнози, че изборите ще бъдат създадени по-рано от крайния период, който е през юли.

Мицотакис през вчерашния ден също по този начин даде да се разбере, че партията му ще се ориентира към производство на нови избори няколко седмици след първите, като на вторите ще се стреми да получи безусловно болшинство в гръцкия парламент и още веднъж да сформира независимо държавно управление.

Разликата сред първите избори и възможните втори няколко седмици по-късно ще бъде, че първите ще бъдат създадени по елементарната пропорционална изборна система, призната при ръководството на СИРИЗА през 2015 година, при които всяка партия получава толкоз места в Народното събрание, колкото подхождат съразмерно на изборния й резултат. През 2020 година обаче болшинството на Нова народна власт върна остарялата пропорционална система с бонус, при която първата политическа мощ получава 50 спомагателни места за по-лесно сформиране на устойчиво болшинство. В Гърция обаче измененията в изборното законодателство влизат в действие не на първите, а на вторите избори след приемането им, с цел да се избегне конюнктурната смяна на разпоредбите от ръководещите в тяхна изгода.

„ Навлизаме към този момент във финалната права, обществена загадка е, че часовникът отброява назад, казвал съм го и обществено, споделям го уединено и на вас – не е загадка – изборите ще са или през април, или през май, първите избори. Вторите ще са 4 до 5 седмици по-късно, тъй че мисля, че можете да разберете, че работим по един доста непоколебим график “, сподели Мицотакис.

„ Не би трябвало да имаме никакво подозрение, че резултатът от първите избори ще бъде това, което ще дефинира в последна сметка развитията и желаеме да имаме толкоз мощен резултат, който да не подлага по никой метод на подозрение способността ни да реализираме безусловно болшинство на втория избор. Това е задачата “, съобщи гръцкият министър председател и водач на Нова народна власт.

В коментар по тематиката на телевизия „ Скай “ се споделя, че това още веднъж слага 9 април, който се пада Цветница, като евентуална дата за изборите. Единственият проблем с този сюжет е, че политическите контакти за връчване на проучвателни мандати ще съвпаднат със Страстната седмица, а евентуално и ще продължат и след Великден, което може да провокира недоволството на Църквата, въпреки че към момента тя не е дала индикации за някакви възражения.

Ако обаче Мицотакис се ориентира към по-късни избори, т.е. след Великден, мнозина считат, че няма причина да не стигне чак до май, тъй като увеличението на пенсиите и на минималната заплата, анулацията на въведената по време на финансовата рецесия „ вноска взаимност “ в обществения бранш, въвеждането на така наречен market pass, т.е. държавни помощи при пазаруването на артикули от първа нужда, положителните резултати в туризма и достигането на капиталов кредитен рейтинг ще основат удобна атмосфера за държавното управление.

Телевизията напомня, че през 2012 година са били нужни 41 дни сред провеждането на два вота – през май и през юни. В Гърция проучвателните мандати се връчват поредно на първите три политически сили в Народното събрание, като всяка от тях има период от три дни да предложи държавно управление. Разбира се, мандатът може да бъде върнат несбъднат още същия ден.

Според последното изследване на социологическата организация „ Алко “, оповестено през вчерашния ден от „ Прото тематика “, делът на гласоподавателите, които биха желали след изборите да бъде формирано независимо държавно управление, се усилва от 37 на 41 %. Все отново по-голям дял, 46 %, считат, че може да бъде реализирано и съдружно държавно управление, само че наклонността в тези настроения е към спад.

В коментара си „ Скай “ споделя, че евентуално сходни настроения измежду гласоподавателите биха довели до готовност на поддръжката за Нова народна власт на евентуалните втори избори. Процентът, който би бил нужен за приемане на безусловно болшинство при системата с
бонус, зависи от това какъв брой партии няма да преминат бариерата от 3 %, само че се пресмята на към 37,5 % в актуалната обстановка. При това състояние се счита, че триумф за Нова народна власт би бил да получи към 33 % на първите избори с вероятност за готовност на електората на вторите.

Днес ще бъде оповестена втората част на изследването, която ще бъде отдадена на поддръжката за другите политически сили. Различните анкети, извършени в края на предходната година, предвиждат Нова народна власт да получи сред 36,7 и 37,5 % от гласовете, а втората мощ, СИРИЗА – в порядъка на 27,1–29,5 %.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР