Парламентарните избори на 4 април,, които ще се проведат в

...
Парламентарните избори на 4 април,, които ще се проведат в
Коментари Харесай

Изборите ще струват рекордните 110 млн. лева

Парламентарните избори на 4 април,, които ще се проведат в условия на пандемия, ще са рекордно скъпи. В сряда държавното управление утвърди план-сметката за идния избор, която е 65 млн. лв.. Ако към нея се прибавят и средствата за закупуване на машини за гласоподаване, разноските за вота излизат близо 110 млн. лв., разгласи министър председателят Бойко Борисов. Такава сума до момента не е била отпускана за никакъв тип избори.

Досега най-скъпи са били локалните избори през 2019 година, когато план-сметката беше. Сега за пръв път страната ни не наема, а купува машини за гласоподаване и то 9600 устройства. Досега България е наемала най-вече към 3000 машини.

На предходните парламентарни избори, които се организираха през 2017 година сумата, отделена за образуване на вота, беше 29.9 млн. лв.. Тогава също нямаше машинно гласоподаване, макар че по закон трябваше да има във всички секции. През 2019 година план-сметката за евровота беше 32.4 млн. лв., само че в нея не бяха включени 9-те милиона за наем на устройства. На кметските избори през 2015 година сумата бе малко над 50 милиона. Президентските избори през 2016 година, които бяха съчетани с референдум, костваха 48.9 млн. лв..

Одобрените средства в сегашната план-сметка са с 1.2 млн. лв. повече по отношение на в началото създадения от Министерството на финансите вид, оповестиха от държавната пресслужба.

Точно такава, с цел да може да се усилят възнагражденията на членовете на секционните и районните изборни комисии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР