Парламентарните групи във Финландия обсъждат кога да ратифицират основополагащите договори

...
Парламентарните групи във Финландия обсъждат кога да ратифицират основополагащите договори
Коментари Харесай

Финландия решава дали да чака Швеция за НАТО

Парламентарните групи във Финландия разискват по кое време да ратифицират основополагащите контракти на НАТО - ход, с който може страната да продължи напред с процедурите за участие преди прилежаща Швеция, оповестява " Франс прес ".

Решението ще бъде взето на фона на възходящата поддръжка измежду финландската общност за това Хелзинки да се движи сама през процедурата, а не дружно със Стокхолм.

Двете скандинавски страни поискаха да се причислят към НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна предходната година. Докато множеството страни членки на Алианса към този момент са утвърдили кандидатурите им обаче, Турция към момента не е дала своето утвърждение.

" Позицията ни за Финландия е позитивна, само че не и за Швеция ", съобщи предходната седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Различното виждане на Турция по отношение на участието на Финландия и Швеция оказва напън върху финландските ръководещи да продължат напред с процедурата.

53% от финландците, анкетирани на 2 февруари за всекидневника Ilta-Sanomat, декларират, че не желаят Финландия да чака Швеция, а едвам към 28% считат, че би трябвало.

Днес парламентарните групи във Финландия ще решат дали Народното събрание би трябвало да ратифицира основополагащите контракти на НАТО, преди да излезе във почивка на 3 март, преди парламентарните избори на 2 април.

В случай че Народното събрание на по-късна дата гласоподава " за " одобрение на договорите, както се чака да направи, президентът би трябвало да продължи с кандидатстването в границите на три месеца и незабавно откакто всички членове на НАТО ратифицират кандидатурата на Финландия, което може дейно да докара до участието ѝ в НАТО и без Швеция.

За да се случи това обаче, би трябвало първо Турция и Унгария да ратифицират кандидатурата на Хелзинки, тъй че Алиансът публично да предложения страната за член.

Канцлерът по правораздаването на Финландия Туомас Пойсти уточни, че този развой би оставил на Финландия възможност да изчака малко Швеция, в случай че това се наложи, само че не и да я чака безпределно.

Официално Финландия неколкократно е заявявала, че желае да се присъедини към НАТО дружно с Швеция.

Швеция е най-близкият защитителен съдружник на Финландия. В случай на спор с Русия, с която Финландия дели граница с дължина 1300 км, НАТО ще се нуждае и от шведската територия, с цел да помогне на Финландия да се отбрани, да вземем за пример във връзка с логистиката.

Анкара упорства Хелзинки и Стокхолм да подхващат по-твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), считана от Турция и Европейския съюз за терористична група, както и против друга формация, упреквана за опита за прелом в страната през 2016 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР