Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и използването

...
Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и използването
Коментари Харесай

Парламентът ще прекрати мандата на Георги Гатев като член на Бюрото за контрол на подслушванията

Парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност и потреблението на специфичните разследващи средства /СРС/ реши да предложи на Народното събрание да приключи мандата на зам.-председателя на Националното бюро за надзор на СРС /НБКСРС/ Георги Гатев. Основанието - че му е лишен достъпът до класифицирана информация, а без подобен той не може да бъде член на бюрото.

Решението беше взето с гласовете на депутатите от ръководещото болшинство, а депутатите от Българска социалистическа партия Филип Попов и Славчо Велков се въздържаха. По информация на уеб страницата lex.bg при започване на съвещанието Славчо Велков е предложил да бъдат изслушани Георги Гатев и ръководителят на НБКСРС Бойко Рашков, които са се намирали в Народното събрание, само че комисията отказала. Председателят на комисията Димитър Лазаров обяснил, че има влезнало в действие решение на Върховния административен съд, потвърждаващо отнемането на достъпа до класифицирана информация на Гатев, и това взема решение въпроса.

Офанзивата против Георги Гатев стартира през лятото на 2017 година

след известие на прокуратурата, че съгласно информация на ДАНС Георги Гатев съдействал на трима обвинени магистрати да подадат в бюрото заявки за инспекция дали са подслушвани нелегално. Гатев възрази, че бюрото освен има право, само че е и длъжно да спомага на всички податели на заявки да осъществят правата си. Въпреки възраженията му скоро по-късно ДАНС реши да бъде лишен допускът до класифицирана информация на Гатев. А Държавната комисия за сигурност на информацията /ДКСИ/ удостовери решението на ДАНС и Гатев апелира пред Върховен административен съд.

Според претекстовете на ДАНС Гатев е оценен като обезсърчителен за сигурността и опазването на тайната и даже имало данни, че осъществявал активност против публичния ред.

Гатев изрично възрази, а ръководителят на НБКСРС Бойко Рашков в обществени изказвания, подкрепени с подробна документи съобщи, че в България има кръгове и измежду тях е прокуратурата и ДАНС, които не желаят да има надзор над активността им по потреблението на СРС и че офанзивата против заместника му Гатев и в действителност офанзива против бюрото.

В жалбата си до Върховния административен съд Гатев уточни, че ДКСИ не е направила изобщо инспекция за правомерност на решението на ДАНС. А що се отнася до хипотезата на ДАНС, че е
той правил дейности ориентирани против публичния ред, Гатев декларира, че такова изказване може да съществува единствено в случаите на нарушавания на закона, в каквито той в никакъв случай не е бил уличаван. Въпреки това Върховен административен съд удостовери отнемането на позволява му до класифицирана информация, което докара до днешното решение на парламентарната комисия за изваждането му от НБКСРС.

Председателят на комисията Димитър Лазаров е обяснил през днешния ден, представен от lex.bg, че откакто Народното събрание освободи Гатев, би трябвало до един месец да бъде определен различен на негово място за член на бюрото, само че диалози с политическите партии не били водени. Дотогава работата на НБКСРС, което се състои от 5-има членове, нямало да бъде блокирана, защото бюрото може да взема решения и в състав от 4-има души.

В
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР