Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията одобри на

...
Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията одобри на
Коментари Харесай

Ресорната комисия на НС одобри проектопромени в Антикорупционния закон

Парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията утвърди на първо четене плана за промени в Антикорупционния закон, импортирани от ГЕРБ-СДС. За него гласоподаваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а " Възраждане " и Има Такъв Народ се въздържаха.

Временно изпълняващият длъжността ръководител на КПКОНПИ Антон Славчев изрази утвърждение:

" Включването на проверяващи функционалности в антикорупционния орган ще докара до по-добри резултати при събирането на доказателствата по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Така че, нашето мнение е, че вашите оферти ще доведат до по-добри резултати. "

Другите два плана – на Министерския съвет (служебното правителство) и на ПП-ДБ, бяха отхвърлени.

Приетият на първо четене законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности предвижда Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)

да бъде разграничена на две, като едната да се занимава с нелегално добито имущество, а другата – с противопоставяне на корупцията.

Предлага се комисията да се състои от 7 членове, като шестима се избират от Народното събрание, а един е номинация на президента. Председателството ще бъде на ротационен принцип. Въвежда се нова фигура - на проверяващи инспектори, които ще работят по корупционни закононарушения. 

Вчера в Правната комисия на Народно събрание още веднъж беше признат планът на ГЕРБ, а предложенията на Министерски съвет и на ПП-ДБ - отхвърлени. Предстои гласуването в пленарна зала.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР