Парламентарната комисия по правни въпроси изслуша всички 20 кандидати за

...
Парламентарната комисия по правни въпроси изслуша всички 20 кандидати за
Коментари Харесай

Изслушаха кандидатите за новата ЦИК, съдия Стефка Стоева е единствената номинация за председател


Парламентарната комисия по правни въпроси изслуша всички 20 претенденти за ръководител, зам.-председател, секретар и членове на Централната изборна комисия (ЦИК), съобщи БГНЕС.

Очаква се в новия състав на комисията ГЕРБ да има 7 членове, Българска социалистическа партия – 6, по двама от „ Обединени патриоти “ и Движение за права и свободи, а по един член ще имат ВОЛЯ, „ Реформаторския блок “ и някогашната коалиция към евродепутата Николай Бареков. ГЕРБ подменя половината си членове, а Българска социалистическа партия остава единствено един от досегашните си.

Прозрачност в работата на комисията, гарантирането на почтени избори, провокациите пред машинното гласоподаване и заплахата от хакерски атаки по време на вота – това бяха част от главните акценти, към които гравитираха изявленията на претендентите.

Най-голям интерес имаше към претендентът на ГЕРБ Стефка Стоева, която е единствената номинация за ръководител на ЦИК. „ Аз не съм политик. Малко повече от 40 години съм била единствено арбитър. Това е моята работа, а за мен върховенството на закона постоянно е било над всичко. Ще продължа да работя по този метод, тъй като аз по различен не мога “, съобщи Стефка Стоева по време на чуването си.

Ако бъде определена за ръководител на комисията, тя увери, че ще съблюдава правилото на последователност. „ Много е направено от предходната ЦИК. Трябва да се запази всичко, което комисията е постигнала и да се доразвива “, счита тя. Стефка Стоева има богат професионален опит, тъй като близо 40 години упражнява юридическа специалност, а като арбитър във Върховен административен съд е оглавявала 4-то поделение, което преглежда жалбите за нарушавания в изборния развой.

Освен нея от ГЕРБ оферират още Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров, Димитър Димитров.

Въпреки че депутатите от Българска социалистическа партия и ВОЛЯ обявиха желание да не вземат участие в работата на Народното събрание, те участваха на съвещанието на комисията, с цел да показват своите претенденти.

Българска социалистическа партия резервира само Наталия Цанева от досегашните си членове в ЦИК. Останалите петима са Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева и Емил Войнов. Като единствения претендент за член на комисията с инженерно-техническо обучение, въпрос към Емил Войнов, обвързван машинното и електронното гласоподаване, бе насочен от Асоциация българо-френски конгрес. Според него, с цел да има опция ЦИК да обезпечи най-малко 3 000 машини на идния евровот, публичната поръчка за тях би трябвало да бъде предоставена незабавно. Относно електронното отдалечено гласоподаване той разяснява: „ Моето мнение няма значение. Моята задача е не да разясня закона, а да го извършвам “.

„ Предишната ЦИК зададе високи стандарти. Избори ще има и те ще са почтени и свободни, както до момента “, съобщи пред депутатите от Правна Комисия Ивайло Ивков, претендент на Реформаторския блок. Според него идните Европейски избори ще бъдат едни от най-трудните поради идното машинно гласоподаване в част от изборните секции, както и заплахите от хакерски атаки. „ Независимост, безпристрастност, подготвеност – трите качества, които би трябвало да има всеки член на ЦИК “, сподели още той по време на чуването.

От „ Обединени патриоти “ оферират за заместник-председател доцент Таня Йосифова и за член Бойчо Арнаудов. Движение за права и свободи ще имат един представител по-малко и резервира досегашните си двама от трима души в ЦИК – Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член. От „ Воля “ предлагат Кристина Стефанова, а от партията към Николай Бареков – Катя Иванова.

Предстои Народното събрание да организира гласоподаване в пленарна зала за избор на управлението на ЦИК, което се чака да се случи другата седмица. Останалите членове ще бъдат назначени с декрет на президента Румен Радев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР