Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша генералния директор на

...
Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша генералния директор на
Коментари Харесай

Кошлуков за филма „Ботев“: Слаб е, но ако не бях го пуснал, можеше да ме съдят

Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша генералния шеф на БНТ Емил Кошлуков за финансирането и излъчването на игралния филм “Ботев “ на режисьора Максим Генчев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Филмът беше в програмата на Българска национална телевизия 1 от 20:30 ч. на 2 януари.

Председателят на комисията Иван Ченчев (БСП) означи, че са поканили Кошлуков да дава отговор на настоящи въпроси, свързани с кино лентата, на който националната телевизия е партньорски продуцент. Посочено беше, че поканата е поради зародилото съществено публично напрежение и множеството въпроси, които са се породили към него.

Емил Кошлуков отбеляза още, че евентуално на доста хора този филм не им е харесал. Той добави, че и на него не му е харесал, само че е трябвало да бъде излъчен, тъй като в случай че не бъде направено това, може да бъде съден от Сметната палата за занемареност, тъй като са отпуснати пари за продукцията, а по-късно не е излъчена. Кошлуков означи, че те са взели участие във кино лентата на доста краен стадий от основаването му, при работата по постпродукцията. По думите на шефа на Българска национална телевизия цената на кино лентата е била към 350 000 – 360 000 лева, а присъединяване на Българска национална телевизия е било 100 000 лева или към 30 %.

„ Да, качеството на този филм е едва, има редица дефекти, за жалост не постоянно всичко, което снимаме, е шедьовър “, добави шефът на Българска национална телевизия.

Кошлуков означи още, че когато предлагането за финансиране е одобрявано, са желали мнение от историка от Великотърновския университет проф. доктор Пламен Павлов, който е дал отговор, че сюжетът дава отговор на историческите обстоятелства. Как са го изиграли е друга тематика, сподели Кошлуков и добави, че няма отклоняване от обстоятелствата и поругаване на облика на Христо Ботев. Той добави, че филмът е стигнал при тях в доста късен стадий, когато към този момент е бил сниман суровият материал. Членовете на комисията, с които е разговарял след излъчването, също са отбелязали, че е имало недостатъци, само че не и нарушена фактология.

На въпроса дали взе участие щерка на президента във филм, финансиран от Българска национална телевизия, той отговори, че има подобен филм – документалната лента от поредицата “БНТ Представя “ за президента Желю Желев. По думите на генералния шеф на националната телевизия в него са присъединили дъщерята на Желев – Станка, тъй като както той, по този начин и всички други негови най-близки хора са умряли.

Емил Кошлуков определи като злословия и неистини информацията, че дъщерята на сегашния президент ще взе участие във филм, който е с утвърдено от Българска национална телевизия финансиране. Той изясни, че договорите по плановете, утвърдени на последната сесия, са подписани неотдавна и занапред по тях следва да се показват сюжетите. Може би март – април ще почнат кастингите, сподели той и добави, че на тях Българска национална телевизия взе участие. Не може някой да даде на Руслан Мъйнов да играе Ботев – ние сме там, не става, тъй като ние гледаме, означи Кошлуков.

Емил Кошлуков посочи, че за тях не е проблем да бъдат одитирани от Сметната палата. Той добави, че всяка година от институцията ги ревизират.

Костадин Костадинов ( “Възраждане “) означи, че в случай че желанието на Максим Генчев е било да се заприказва за Ботев, той го е постигнал. Той направи паралел с кино лентата за националния воин, юридически през 1969 година По думите му тогава филмът е свален, тъй като политбюро е решило, че не е задоволително храбър. Не бива да влизаме в ролята на идеологически цербери, сподели той и добави, че това е доста тъничък лед, по който се стъпва.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС означи, че не Народното събрание е мястото, където да се прави оценка кой филм е добър и кой неприятен.  Трябва да внимаваме да не си превишим пълномощията, означи той.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР