Парламентарната комисия по култура и медии одобри внесеното от ГЕРБ

...
Парламентарната комисия по култура и медии одобри внесеното от ГЕРБ
Коментари Харесай

Сметната палата влиза на одит в БНР

Парламентарната комисия по просвета и медии утвърди импортираното от ГЕРБ предложение да бъде предоставено на Сметната палата осъществяването на одит в Българското национално радио. Проверката ще обхване интервала 1-ви януари 2017-а - 30-и септември 2019 г, оповестяват БНР.
Депутатите направиха промяна в крайния период за внасяне в Народното събрание на окончателния отчет на Сметната палата след одита. Това би трябвало да стане до 31-ви януари 2020 година, а не до 31-ви декември 2020-та, както предвиждаше първичният план на решението.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков изясни пред депутатите какво ще обгръща одитът.

" Ще проверим законосъобразността на управническите решения както на генералния шеф на радиото, на двамата генерални шефове, защото това включва интервала на двама генерални шефове, по този начин също и на Управителния съвет, несъмнено, от позиция на осъществяването на бюджета, който е възложен на радиото в неговите три съставния елемент: разноски за хонорари, включително както по трудови правни отношения, по този начин и по извънтрудови правни отношения, разноските за прехрана и финансовите разноски, които са свързани с придобиване на разнообразни активи ", сподели той.

, изясни по какъв начин е определен интервалът на одита:

" Обикновено срокът е за съответната календарна година или предходните няколко календарни години. В полемика сред народните представители от парламентарната група на ГЕРБ взехме такова решение да се ревизира от 2017-та началото до края на септември тази година ", изясни Красимир Ципов, който е от вносителите на плана.

По-рано ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че одитът на Сметната палата в БНР ще ревизира особено по какъв начин е решен въпросът с музикалните сформира на радиото.

Вицепремиерът Томислав Дончев дефинира като " неприемливо " случилото се в БНР и акцентира, че след изясняване на обстановката, всеки би трябвало да понесе своята отговорност:

" И освен прекъсването на сигнала. Самото чувство, че някой е в положение да въздейства на независимостта на национална медия. Не знам дали е истина или не, самото чувство е проблем. Първо би трябвало да се разбере кой защо е отговорен. След това всеки би трябвало да си понесе отговорността ", съобщи той.

Асоциацията на европейските публицисти - България провежда през днешния ден в 12 часа акция в поддръжка на свободата на словото и с искане за осъществяване на интернационално следствие на проблема със прекъсването на излъчването на сигнала на стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио за пет часа на 13 септември тази година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР