Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на

...
Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на
Коментари Харесай

Икономическа комисия прие решение против забраната за внос на украинско зърно

Парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения одобри плана на решение за позицията на България. Проектът се отнася до удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна, след 15 септември 2023 година на свое изключително съвещание.
Прочетете още
Окончателното решение следва да бъде взето в пленарна зала. Проектът на решението бе импортиран от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов на 11 септември 2023 година

Десет от членовете на комисията гласоподаваха " За " проекторешението, четирима бяха " Против ", а двама се въздържаха.

В плана на позицията на България се показва, че страната ни не поддържа продължаването след 15 септември 2023 година на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Като се разпорежда на Министерски съвет да предприеме нужните дейности за изложение на позицията.

След митинги на фермери в тези страни Европейска комисия вкара ограничаване до 15 септември през тези страни да минава директно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Но не и да могат да се оферират на техните вътрешни пазари.

Проектът на решението провокира многолюден спор в Комисията, а срещу него се оповестиха браншови организации, които участваха на съвещанието.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов съобщи, че от сутринта земеделският отрасъл е бил " в потрес от входираното решение ". Той посочи, че към решението няма разбор за следствията, които биха произтекли от него, а текстът " слага под риск българските производители ".
По думите на Проданов сходно решение заплашва земеделския отрасъл в страната и предизвести, че съществуващото в бранша сега напрежение в " даден миг ще се излее по извънредно огромен метод ". Той съобщи, че Асоциацията ще пази ползите на производителите " по всички вероятни способи ".

Депутатът от Възраждане Деян Николов сподели, че с това проекторешение се отстъпват ползите на българското земеделие в името на геополитическите ползи и насочи обвинявания в национално изменничество.

Даниел Лорер уточни, че към плана на решение липсва разбор за резултатите и посочи, че когато се взема сходно решение, би трябвало да бъде ясно отражението му по цялата верига.
" На този стадий персонално аз не съм подготвен да взема решение по въпроса ", съобщи Лорер.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР