Парламентарната комисия по бюджет и финанси започна обсъждането на проекта

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси започна обсъждането на проекта
Коментари Харесай

Асен Василев: Основната идея на така изготвения бюджет е повишаване на доходите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси стартира разискването на плана за централен бюджет за идната година. Финансовият министър Асен Василев разяснява, че се надява полемиката да премине в градивен звук. Той посочи, че главната концепция на по този начин направения бюджет е повишение на приходите, тъй като няма развита стопанска система с евтина работна ръка.

Бюджетът на НЗОК се чака да бъде с над 1,1 милиарда лв. по-голям, по отношение на тазгодишния. Така ще стане над 8 милиарда лв..

От тях е планувано лечебните заведения да разчитат на близо 3 милиарда и 600 милиона лв.. В тях са включени и средствата, които се чака здравната каса да заплаща на лечебни заведения в труднодостъпни места.

Чрез Държавния бюджет се разпределят към 40% от брутния вътрешен артикул на страната. След като бъдат гласувани в комисиите, бюджетите ще влязат за гласоподаване от депутатите в пленарната зала.

А на този декор в понеделник президентът Румен Радев насочи рецензии към отрасловия министър Асен Василев за „ серия случки “ в региона на финансите.

„ Досега президент не е налагал несъгласие върху Закона за държавния бюджет, само че в случай че Народното събрание не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и подобен вид “, сподели президентът.

„ Недопустимо е и желанието на министъра на финансите за разпродаване на Държавния аграрен фонд. Тази земя е стратегически запас. Тя касае нашата национална производственост и не може да бъде пиляна поради настоящи бюджетни потребности, нито да служи като отплата за невъзможността да се ръководят държавните финанси “, добави Радев.

По-късно пристигна иотговорът на Асен Василев, който дефинира изказванията на президента като „ подправена вест “.

„ Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпореждания. Всички те са оповестени на уеб страницата на Народно събрание и импортирани за разискване. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива доходи няма планувани. Аз персонално съм изумен, че президентът се поддава на подправени вести “, посочи Василев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР