Парламентарната група на Продължаваме Промяната - Демократична България е внесла

...
Парламентарната група на Продължаваме Промяната - Демократична България е внесла
Коментари Харесай

В парламента е постъпило предложение за създаване на временна комисия за депутатските имунитети

Парламентарната група на " Продължаваме Промяната - Демократична България " е внесла в деловодството на Народното събрание за основаване на краткотрайна парламентарна комисия по настояванията на основния прокурор Иван Гешев за снемане депутатските имунитети на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ). Това заяви пресслужбата на групировката, отбелязвайки, че със основаването на тази краткотрайна комисия се следва практиката на Народното събрание до момента по редица други случаи с поискани от прокуратурата имунитети на народни представители.

 Война на време: една комисия ще взема решение поредно за имунитетите на депутатите Война на време: една комисия ще взема решение поредно за имунитетите на депутатите

Според предлагането комисията ще се състои от 12 депутати - по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група. В претекстовете към проекторешението се показва, че в Народното събрание са импортирани голям размер доказателствени материали, с които членовете на комисията би трябвало да се срещнат и по тази причина тя ще работи до привършване на предмета си. Зададен е обаче краен период - 18 юли 2023 година, т.е. членовете ѝ ще разполагат с към месец да вземат решение за всеки случай.

Междувременно прокуратурата изиска събаряне на имунитета и на. Ако той не се откаже непринудено от имунитета си, въпросът също би трябвало да бъде прегледан от краткотрайна анкетна комисия. Пред " Дневник " ръководителят на комисията по правни въпроси Стою Стоев ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) съобщи, че не би било проблем предметът на активност на комисията да бъде променен поради новите условия, само че посочи, че срокът ѝ за работа ще би трябвало да бъде продължен, в случай че се преглежда четвърти депутатски имунитет.

По-рано денем съпредседателят на групировката Кирил Петков група, която е да комисията да организира открити съвещания, на които да се покажат всички причини на прокуратурата за претенции имунитет.

" Ще изнесем всички документи, с цел да се види проблема, дали не е употребен от прокуратурата за политическа бухалка. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета, преди решението на комисията, с цел да покажа, че тя не е чадър ", означи депутатът. Според Петков ръководителят на комисията не би трябвало да е от ГЕРБ-СДС или " Продължаваме промяната - Демократична България ".

До момента основният прокурор е внесъл претенции Народното събрание да разреши следствие на общо шест народни представители - по двама от ГЕРБ (Бойко Борисов и Даниел Александров) и от " Възраждане " (Веселин Вешев и Ангел Георгиев), един от " Продължаваме промяната - Демократична България " (Кирил Петков) и към този момент нечленуващия в група. Вешев, Георгиев и Василев към този момент оповестиха, че сами се отхвърлят от отбраната си и могат да бъдат разследвани.

Имунитетът на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ е пожелан поради досъдебното произвеждане, известно в медиите като " ", по което споделя, че са събрани доказателства за пране на пари. Искането за наследника му е по, преди да стане министър през 2021 година И двамата оповестиха, че няма да смъкват сами отбраната си -, че това не трябва да се прави, до момента в който Народното събрание, а, че въпросът би трябвало да бъде обсъждан на комисия в Народното събрание, пред която да бъдат показани всички обстоятелства и доказателства. пък отхвърли с претекста, че вижда персонална офанзива поради развода си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР