Парламентарната група на Демократична България“ обяви, че започва консултации за

...
Парламентарната група на Демократична България“ обяви, че започва консултации за
Коментари Харесай

ДБ започва консултации за оказване на военна помощ за Украйна

Парламентарната група на „ Демократична България “ разгласи, че стартира съвещания за приемане на решение на Народното събрание за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Това съобщи в декларация от името на групата Атанас Атанасов. Той уточни, че декларацията е въз основа на кардиналната позиция, изразена в декларацията на Народното събрание, която беше призната на 24 февруари в първия ден от конфликта в Украйна. Тогава българските депутати осъдиха нападателните дейности на Руската федерация против Украйна.

В декларацията се регистрира, че войната в Украйна визира цяла Европа и всички цивилизовани народи, и че свободата и демокрацията би трябвало да бъдат предпазени от нападателния режим в Кремъл и се упорства, че българският народен интерес се дефинира от участието на страната в Европейския съюз и НАТО. А значителна част от съдружниците в НАТО, към този момент са дали директна военна помощ в поддръжка на Украйна.  Подчертава се също, че помощта за нападнати не е интервенция във войната, а поддръжка за възобновяване на мира. " Като народни представители имаме освен политически, само че и честен дълг да се съобразяваме с преобладаващата поддръжка в българското общество за справедливата идея на Украйна ", посочи Атанасов.

" Солидарността на свободните страни и отбраната на интернационалния правов ред е в основата на нашето богатство и разцвет ", означи депутатът и добави, че отбранителните дейности на Украйна против агресивното нахлуване, са нейно неотменимо право и са изцяло легитимни и оправдани.

В отговор водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов напомни, че от 24 февруари в две украински пристанища има заседнали български кораби - единият в Мариупол, другият в Одеса. Те били блокирани по виновност на украинската страна. По думите му корабът в Мариупол е трябвало да отплава на 26 февруари, само че всяка активност на пристанището е била спряна.   " Днес повече от месец след началото на войната 17 българи биват заплашвани, не са излизали на слънчева светлина от седмици. Към сегашния миг има голяма заплаха за живота на 17 български жители. Тук се четат заявления за предоставяне на оръжие, само че не чух заинтригуваност за тези български жители. Това че на ръководещото болшинство не му пука за украинското общество, добре, само че приказваме за български жители, които биват държани като заложници. Не желая да бъда неприятен оракул, само че в случай че нещо се случи с нашите сънародници, отговорни ще бъдат тези, които от един месец насам не си мръднаха пръста, с цел да подхващат каквото и да било. Ако някой желае да дава бомби на Украйна, дано си даде сметка, че тези бомби може на следващия ден да паднат върху българския транспортен съд ", сподели Костадинов.

Депутатът от Политическа партия Благовест Белев му отвърна, че корабът не е български и над него се вее панамски байрак, което го прави панамска територия. А правителството поставя старания да помогне на моряците и е в непрекъсната връзка с кораба.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР