Парламентарната група е монолитна и остава на становището, че договорът

...
Парламентарната група е монолитна и остава на становището, че договорът
Коментари Харесай

Какви са настроенията в Македония след референдума

Парламентарната група е монолитна и остава на мнението, че договорът /от Преспа/ не получи легитимност на референдума, съобщи водачът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в предаването " Отворено " на телевизия Алфа, оповестява вестник " Нова Македония ". Той сподели, че ВМРО-ДПМНЕ е подготвена за предварителни избори, само че преди този момент би трябвало да се извършат избрани действия с тази цел. Мицкоски посочи, че на една от лидерските срещи е било контрактувано, че когато пристигна време за избори, 100 дни преди този момент би трябвало да има държавно управление съгласно модела от Пържино. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ акцентира, че ще упорства за съблюдаване на контрактуваното. Лидерът на опозиционната партия сподели също, че ще одобри предварителни парламентарни избори, единствено в случай че държавният прокурор подаде оставка и бъде образувана анкетна комисия за нередностите на референдума. Мицкоски счита, че процесът към контракта с Гърция след референдума в неделя е завършил, отбелязва в. " Нова Македония ", представен от Българска телеграфна агенция.

След подправената вест, че македонският външен министър Никола Димитров е подал оставка, той разгласява в своя профил във Facebook, че е почнала " специфична война срещу него ", написа в. " Слободен щемпел ". Преди това новината за оставката бе опровергана от министерството на външните работи, което най-остро осъди нездравословните опити за разпространение на подправени вести.

Вестник " Нова Македония " оповестява, че американският дипломат в Скопие е декларирал, че Съединени американски щати мощно поддържат контракта от Преспа. Сега, след консултативния референдум, остава Народното събрание да предприеме идващите стъпки за неговото реализиране (на контракта от Преспа), сподели дипломат Бейли. Ние приветствахме резултата от консултативния референдум, в който огромен брой жители обявиха, че са " за " продължение на пътя на Македония към НАТО и Европейски Съюз, приемайки контракта от Преспа, съобщи Бейли. По отношение на опцията за предварителни избори и по какъв начин това ще се отрази на осъществяването на контракта от Преспа, американският дипломат посочи, че Съединени американски щати са фокусирани върху осъществяването на контракта. Що се отнася до предварителни избори, това е работа на Народното събрание и на политическите водачи в страната, уточни дипломат Бейли.

Вестник " Слободен щемпел " написа, че докладчикът на Европейския парламент за Македония - словенският народен представител Иво Вайгъл, е призовал македонските политици да се обединят към плана за европейска и евроатлантическа Македония. Според Вайгъл болшинството поданици на Македония са подкрепили плана на настоящето държавно управление за контракта с Гърция, само че към половин милион евентуални гласоподаватели от Македония, които живеят в чужбина, са се включили към протеста умишлено или поради подправени информации, с което са съдействали на референдума да не бъде реализирана плануванаъа законова квота от най-малкото 50 % присъединяване. Така в следствие от референдума в действителност се разкрива спорна обстановка в днешната македонска политика, в която всички на думи се дефинират за европейско и евроатлантическо бъдеще на страната, а в това време към протест на референдума приканиха и най-голямата опозиционна партия и президентът, сподели Вайгъл, отбелязвайки обаче, че консултативният референдум е бил " една от значимите страници на пътя на Македония към задачата ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР