Парламентарната делегация, водена от председателя на Народното събрание (НС) Росен

...
Парламентарната делегация, водена от председателя на Народното събрание (НС) Росен
Коментари Харесай

Росен Желязков подари на папа Франциск икона, извезана със златни и сребърни конци

Парламентарната делегация, водена от ръководителя на Народното събрание (НС) Росен Желязков, беше призната от папа Франциск във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май.

В състава на делегацията са представители на всички парламентарни групи в 49-ото Народно събрание, на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква.

Папа Франциск се е обърнал към българските парламентаристи с думите: " Поздравявам Ви за това, че, макар че сте толкоз разнообразни, сте дружно в името на Вашата страна България! ".

Преди това ръководителят на Народното събрание беседва " на четири очи " със Светия отец. Росен Желязков уточни, че е подарил на папа Франциск ръчно везана икона с облиците на светите братя Кирил и Методий и Св. Климент, направена със златни и сребърни железни конци, осведоми Българска телеграфна агенция.

Председателят на Народното събрание се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. На него Росен Желязков е подарил албум " История на Българската православна черква ".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков честити 24 май и пожела на българите здраве, оптимизъм, религия, вяра и обич. На този празник, който е най-хубавият за мен български празник, обвързван с словесност, нематериалност, книжовност, с това, което от ден на ден забравяме – общението с книгите, на този ден би трябвало да си пожелаваме единствено хубави неща. Това беше и тематиката за диалога ми със Светия отец, уточни той пред публицисти.

Росен Желязков описа, че диалогът му с папа Франциск е бил доста топъл. Светият отец пазел прелестни мемоари от визитата си през 2019 година в България. В тогавашното му послание за мира на Земята има известно знамение, тъй като той сподели, че мирът е положително богатство, не е просто задоволително да няма война, разяснява ръководителят на Народното събрание.

Желязков сподели, че папа Франциск е изразил наслада, че има представител от всяка политическа мощ. " Той сподели: " Трудно ли е общуването? “, споделих, че когато има национални дела, сме обединени. Той сподели, че е прелестно и насърчи това нещо. Каза, че е прелестно, че сме хем разнообразни, а толкоз единни ", описа ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков уточни, че от своя страна Светият отец му е подарил доста забавна пластика. На нея има изобразено цвете и гълъб, които са „ раздрани “ под формата на кръст, с посланието, че са толкоз нежни и мирът, и връзките, и толкоз са чупливи, че би трябвало да ги пазим по всевъзможен метод, добави той.

Разговорът ми с държавния секретар кардинал Пиетро Паролин беше по-политически, само че отново с разбирането, че в християнска Европа най-важно е да градим мостове, разяснява ръководителят на Народното събрание. Той уточни, че на срещата са засегнали всички значими тематики, измежду тях войната в Украйна и тематики, свързани с Република Северна Македония. Много добре бяха осведомени с последните развития в политическата обстановка в България и насърчиха по този начин, както и всички останали европейски ръководители, процесът за нормализация на политическия ни живот, добави Желязков.

След аудиенцията при папа Франциск българската делегация участва на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата „ Сан Клементе “. Службата беше водена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний с присъединяване на духовници от Българската православна черква, семинаристи от Софийска духовна семинария и представители на Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР