Парламентарна аритметика: Първият мандат за съставяне на правителство към днешна

...
Парламентарна аритметика: Първият мандат за съставяне на правителство към днешна
Коментари Харесай

Той хвърли бомба в парламента: 6 депутата не идват на работа и ще има правителство на ГЕРБ

Парламентарна аритметика:
Първият мандат за сформиране на държавно управление към днешна дата според декларираните позииции на парламентарните групи, може да разчита твърдо на 116 гласа.
Вторият мандат (на ПП-ДБ) може да разчита твърдо единствено на гласовете на ПП-ДБ, които са 64 и вероятно на Българска социалистическа партия, които са 23, т.е. най-много 87.
Очевидно е коя от двете варианти има повече капацитет за триумф. Достатъчно е 5-6 депутати отвън тези, които ще поддържат първия мандат, да отсъстват по справедливи или субективни аргументи от съвещанието, а подкрепящите да се явявят и да гласоподават единно и ще бъде определено държавно управление.
Онези, които ще кажат: „ да, но по този начин може всеки миг да бъде свалено “, ще отговоря: по този начин е, само че най-вече на доктрина. На процедура прочут интервал ще сработят други механизми и инстинкти за партийно самозапазване, примерно в Българска социалистическа партия, а за какво не и във „ Възраждане “, че те няма да имат интерес (политически или друг) най-малко до локалните избори да вършат внезапни придвижвания. Ще клатят лодката, само че няма да я обръщат. Така че, въпреки и незадоволителни, шансове за осъществяване на първия мандат съществуват.
Докато възможностите за държавно управление с втория мандат клонят към нула. Затова и лансираната от ПП-ДБ поредна екзотика, наречена „ конституционно държавно управление “ (явно до момента сме имали „ неконституциони държавни управления “ съгласно стоювците) е безперспективна. Освен в случай че ненадейно не получат „ помощ от другар “ в лицето на ГЕРБ. Това би било успех за ПП-ДБ и началото на края (този път в действителност!) за ГЕРБ. Но на какво ли не сме се нагледали, та и това няма да ни изненада.
Що се отнася до възможен трети мандат, там възможностите за държавно болшинство ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия са много съществени, стига мандатът да отиде в Има Такъв Народ. Както знаем, кому ще бъде връчен третия мандат зависи от преценката на президента. Това ще бъде следващ тест за господин Радев по три съществени въпроса: дали желае проевропейски или проевразийски кабинет, дали поддържа съветската експанзия или помощта за жертвата на експанзията – Украйна, която е еднопосочна позиция на всички наши съдружници, както и дали поддържа бюджетен недостиг до 3% и ускорено влизане в еврозоната или желае висок недостиг, т.е. още повече борчове, с което да се блокира въвеждането на еврото. Ако президентът връчи третия мандат на Българска социалистическа партия, както правеше през последните 2 години, то явно това ще значи поддръжка за декларираните от Корнелия Нинова публични цели: прекъсване на помощта за Украйна, висок недостиг (т.е. нови борчове), блокиране на еврото.
Ще поживеем, ще забележим.
БОРИСЛАВ ЦЕКОВ
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР