Парламентарен въпрос на депутата Мартин Димитров до министъра на енергетиката

...
Парламентарен въпрос на депутата Мартин Димитров до министъра на енергетиката
Коментари Харесай

След парламентарен въпрос на Мартин Димитров лъсна скандал - представителят на държавата в ЛУКойл 4 години е бездействал

Парламентарен въпрос на депутата Мартин Димитров до министъра на енергетиката освети скандални обстоятелства за представителя на страната Красимир Първанов в Надзорния съвет на „ ЛУКойл Нефтохим “. Реално той съставлява страната, която държи по този начин наречената „ златна акция “ в стратегическото дружество.

В средата на януари Мартин Димитров пита министъра – по какъв начин Първанов е защитил държавния интерес през миналите четири години. Отговорът на Александър Николов() е повече от абсурден. Оказва се, че за четиригодишния си престой в управлението на сдружението Първанов нито един път не е докладвал на отрасловото министерство какви са индустриалните и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви ограничения и проекти се разискват и одобряват. Става ясно още, че безхаберният държавен служител не е показал нито доклад, отчет, протокол или най-малко план за решение, макар че е взел участие на19 от общо извършени 20 съвещания на надзора, разкрива министър Николов. Според него представителят на страната би трябвало постоянно да регистрира работата си, само че освен годишно, а и на всяко тримесечие.

" Златната акция ", която е представлявал Красимир Първанов действително е инструмент на държавното управление за налагане на надзор върху значими решения в сдружението, в това число несъгласие при опити за смяна на предмета на активност, за съкращения и други дейности, които могат да накърнят държавния интерес.
Красимир Първанов, е изпратен в надзора на преработващата нефтена компания по времето на втория кабинет " Борисов ", през 2017 година, само че евентуално

комфортно за съветския интерес е не запомнил, или не е знаел какви са отговорностите и отговорностите му

От отговора на енергийния министър излиза наяве, че скандалният служител ще бъде заменен, само че след осъществяване на транспарантен конкурс с ясни критерии.
В Надзорния съвет на " Лукойл " би трябвало да бъде назначен представител, който редовно да пази ползите на страната, да регистрира работата си и да съгласува позиции с Министерство на енергетиката. Нека сегашният представител, Красимир Първанов, даде образци по какъв начин е защитавал ползите на страната, разяснява пред Faktor.bg скандалната обстановка Мартин Димитров.

Бездействието на Първанов напълно не е първият скандал в кариерата му.
Бил е зам.-министър на енергетиката, а преди този момент и шеф на НЕК. При първото държавно управление " Борисов " се прочу със скандална самодейност, която коства прескъпо на България - като началник на НЕК подписа съдбовния анекс №12 към контракта за АЕЦ " Белене ", който по-късно даде опция на съветската " Атомстройекспорт " да осъди страната ни за 1.2 милиарда лв.. По-късно се оказа, че Първанов е нямал мандат да поставя подписа си под сходен ангажимент. Бойко Борисов го в профил от НЕК, само че по-късно стана зам.-министър на енергетиката в третото държавно управление на ГЕРБ. Но още веднъж се наложи Красимир Първанов да бъде отхвърлен от поста. И тук не му провървя, тъй като беше свален от поради " Апартаментгейт ". Така действително Първанов на два пъти като представител на страната е махленски в дейности или бездействия в полза на Русия.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР