Големият влаков обир 60 години по-късно: „Баща ми го организира - и аз прекарах пет години в бягство с него“

...
Парите, взети в това, което стана известно като Големия влаков
Коментари Харесай

Парите, взети в това, което стана известно като Големия влаков обир, се оценяват на толкова като 60 милиона паунда днес – и крадците биха използвали някои от банкнотите, за да играят на Монополи, докато се криеха във ферма в Бъкингамшир.

Много хора, които са платили за пътуване с влак до Обединеното кралство през 2023 г., ще ви кажат, че се почувствах значително без джоб след това.

Тези новобогаташи бегълци бяха постигнали пълната противоположност - но когато слязоха от влака в Бъкингамшър, носейки 120 торби с пари, пътуването им далеч не беше приключило.

„Мислех, че татко е шпионин“

Брус Рейнолдс, мозъкът на обира, беше един от тези, които избягаха от страната, когато полицията започна игра на котка и мишка, която щеше да плени британците публичен в продължение на години.

Лондонският престъпник избяга в Мексико Сити и към него се присъединиха съпругата му Франсис и малкият им син Ник Рейнолдс.

„Бях на 18 месеца, преди да изкарам пет години в бягство с баща ми.

"Що се отнася до мен, баща ми беше богат бизнесмен и бяхме на много голяма удължена ваканция", каза г-н Рейнолдс пред подкаста Sky News Daily в епизод отбелязване на 60-ата годишнина от обира.

„Имах луксозно възпитание и ходих на училище с децата на американските дипломати, които бяха базирани в посолството на САЩ.

„Аз никога не съм получавал безпокойство или стрес от майка ми или баща ми, така че нямах причина да вярвам, че нещо не е наред."

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате вашите подкасти

Изображение: Ник Рейнолдс с баща си Брус през 2001 г.

Г-н Рейнолдс започна да подозира, че баща му може да не е всичко, което изглеждаше, когато внезапно трябваше да напуснат Мексико за Канада, преди да се отправят към южната част на Франция и след това обратно към Англия.< /p>

„Аз самият имах около пет различни самоличности и паспорти, да не говорим за майка ми и баща ми.

„Баща ми винаги беше толкова добре облечен, че донякъде се базираше на Кари Грант в филм Да хванеш крадец.

„Мислех, че трябва да е шпионин или нещо подобно.“

Изображение: Полицай стои на пост до отвлечения пощенски влак в Бъкингамшър през 1963 г.

Рейнолдс се опитва да сключат сделка

През 1968 г., пет години след обира, семейството чува почукване на вратата на дома им в Торки, Девън.

Брус Рейнолдс на този етап се е променил името му на Кийт Хилър, но главният надзирател на детектив Томи Бътлър, легендарният офицер от столичната полиция, който ръководеше екипа, преследващ крадците, знаеше, че най-накрая има своя човек.

„Когато Томи Бътлър арестува баща ми, той избухна на вратата и каза „здравей Брус, мина много време. Сега те имам".

„На което баща ми се обърна и каза „c'est la vie Tom“. Беше като сцена от филм."

Брус Рейнолдс се опита и не успя да сключи сделка с полицията, преди да бъде осъден на 25 години затвор.

Изображение: Полицията разтоварва пощенските чанти, открити от фермата, където крадците са се скрили - те не съдържат никакви пари

Г-н Рейнолдс казва баща му се призна за виновен и се съгласи да предаде това, което му беше останало от £150 000, които спечели от обира - но не е ясно колко е останалата сума.

Брус Рейнолдс е освободен предсрочно през 1978 г. и по-късно каза на криминалния кореспондент на Sky News Мартин Брънт, че първото нещо, за което си помислил, когато бил арестуван, било неговото „горко малко момче и ефектът, който щяха да имат 20 години затвор върху него“.

Г-н Рейнолдс казва : „Когато баща ми беше в затвора, бях катапултиран в нов свят и изпратен в интернат. Сякаш живеехме паралелни животи.

„Беше ми позволено да го посещавам и той пишеше тези красиви писма на аз да поддържам тази връзка. Той свърши страхотна работа там."

Изображение: Брус Рейнолдс, носещ очила, излиза от петминутно явяване в съда през 1968 г.

Г-н Рейнолдс казва, че баща му до голяма степен се е сдържал, след като е напуснал затвора - за разлика от колегите си обирджии Рони Бигс и Бъстър Едуардс, които спечелиха повече обществено внимание.

Брус Рейнолдс каза в книгата си от 1995 г. Autobiography Of A Thief, че криминалното му минало е проклятие, което означава, че никой не иска да го наеме нито за легална, нито за нелегална работа.< /p>

Той почина мирно в съня си на 81-годишна възраст в дома си в Кройдън, Лондон, през февруари 2013 г.

Говорейки за живота си като син на един от Великите обирджии, г-н Рейнолдс каза: „В някои отношения беше малко като албатрос около врата ми, но не мога да се оплача от това. Това е част от моя живот и аз го приех."

Г-н Рейнолдс, който сега е на около 60 години, е скулптор и свири на хармоника в базираната в Лондон група Alabama 3, която написа основната мелодия за телевизионния сериал Семейство Сопрано.

Прочетете повече:
Великият обир на влак Брус Рейнолдс умира на 81 години

Изображение: Брус Рейнолдс през 2003 г.

Наследството от Големия обир на влак< /p>

Обирът стана известен като "обирът на века" и продължи да прави заглавия в вестниците десетилетия след като парите бяха откраднати - до голяма степен благодарение на члена на бандата Рони Бигс, който избяга от затвора Уондсуърт през 1965 г.

Бигс, който имаше само второстепенна роля в обира, избяга в Бразилия, където живееше като беглец в продължение на 36 години. Южноамериканската страна нямаше договор за екстрадиция с Обединеното кралство - и туристите и журналистите биха често се срещат с Бигс, за да чуят истории за обира.

Изображение: Брус Рейнолдс, вдясно, с колегата обирджия Рони Бигс, в центъра, през 1999 г.

Парите, които бяха откраднати, бяха на път за Кралския монетен двор, за да бъдат унищожени, като обирът сега до голяма степен се помни като престъпление без жертви.

Въпреки това, машинистът Джак Милс беше ударен по главата с метален прът по време на нападението и претърпя тежко увреждане на мозъка, от което никога не се възстанови.< /p>

17-те души, за които се знае, че са участвали в обира, прекараха общо 307 години зад решетките.

Що се отнася до парите... повечето от тях бяха бързо изпрани и никога не бяха възстановени.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР