Париж за първи път измества Лондон като най-атрактивна дестинация за

...
Париж за първи път измества Лондон като най-атрактивна дестинация за
Коментари Харесай

Париж изпреварва Лондон по интерес за инвестиции

Париж за първи път измества Лондон като най-атрактивна дестинация за директни задгранични вложения, съгласно Проучването на атрактивността на Европа за вложителите на консултантската компания EY.

Създаването на благосъстояние в Европа се концентрира от ден на ден и повече в най-големите градове и райони. Лондон резервира своето дългогодишно водачество на град номер едно по привлечени планове от ПЧИ и още веднъж се обрисува като най-големият европейски финансов център, следван от Париж и Дъблин. Въпреки това, новият преглед  на ЕY на инвеститорските настройки, за първи път класира френската столица преди Лондон като най-атрактивната дестинация в Европа за ПЧИ (37% против 34% в изследването от 2017 г.) с разлика от 3 процентни пункта. Междувременно, федералната конструкция на Германия и мощната прелест на ПЧИ се разгръщат в четири града, които са в топ 15 най-атрактивни за вложители: Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Хамбург.

Западна Европа продължава да е най-атрактивният район за вложителите, директните непознати вложения (ПЧИ) в Европа означават рекордни равнища през 2017 година с 6 653 плана и 353 469 новосъздадени работни места, съгласно изследването.  През 2017 година обаче, растежът в Европа се забавя за първи път от три години насам (до 10%), имайки поради, че през последните три години Европа е постигала напредък от приблизително 15%, и то на фона на засилени геополитически проблеми. Междувременно, повече от половината от 500 интервюирани вложители показват доверието си в Европа и чакат повишение на атрактивността й през идната година.

Нова карта на вложенията през 2017 година

Англия, Германия и Франция са трите най-атрактивни за вложителите дестинации през 2017 година Те притеглят общо 50% от ПЧИ, отбелязвайки лек спад спрямо 51% привлечени ПЧИ през 2016 година Всяка една от гореспоменатите дестинации е привлякла надлежно 1 205 (Великобритания), 1 124 (Германия) и 1 019 (Франция) плана. Сред първите три страни, Франция реализира най-голям напредък от 31%, следвана от Германия и Англия с по 6% напредък през 2017 година Въпреки опасенията си към Брекзит и още по-широката политическа неустановеност, Англия записва едва закъснение на растежа от миналата година (7%), и резервира позицията си на топ дестинация за ПЧИ през 2017 година

Страните от Централна и Източна Европа(ЦИЕ) не престават да притеглят повече ПЧИ в съпоставяне със западноевропейските си сътрудници под егидата на участието си в Европейския съюз (ЕС). Като цяло районът на ЦИЕ е на трета позиция по атрактивност за вложителите с 41% след Западна Европа с 53% и Китай с 42%. Северна Америка остава на четвърта позиция в класацията по атрактивност с поддръжка на едвам 34% от вложителите.

Сърбия, Турция и Финландия са страните с най-голям напредък на ПЧИ през 2017 година надлежно със 157%, 66% и 44% по отношение на миналата година. Четири страни записват отрицателен резултат и по-малко вложения по отношение на 2016 година Това са Испания с -23%, Холандия с -17%, Румъния с -5% и Ирландия с -4%.

България на картата на вложителите

България се подрежда на 29-то място в класацията на страните по брой привлечени ПЧИ през 2017 година Броят на плановете, основани от ПЧИ в България през 2017 година, е 33. Като цяло България регистрира лек спад на броя планове по отношение на 2016 година, когато са били 36. Създадените нови работни места в резултат на ПЧИ обаче, са едвам 2739 - с 30% по-малко по отношение на 2016 година, когато новите работни места са били 3959. Традиционно, най-големите вложители в България са Германия, която основава 1200 работни места, Англия с 510 работни места и Съединени американски щати с 242 работни места. Новосъздадените работни места от ПЧИ в България са най-вече в областта на бизнес услугите, финансите, осведомителните технологии, превоза и логистиката. „ Инвеститорите от целия свят не престават да бъдат привличани от Европа, която съставлява устойчиво място за напредък на бизнеса и вложенията. В България ние би трябвало да използваме стратегическото си географско местонахождение, да обединим старания за построяването на удобна инфраструктура за вложителите и да работим за привличане на дълготрайни сътрудници. Предвид другите геополитически земетресения към нас, България би трябвало да работи за своята вътрешна непоклатимост и за улеснение развиването на секторите със мощна добавена стойност към стопанската система. “, разяснява Николай Гърнев, ръководещ съучастник на EY за България, Македония, Албания и Косово
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР