Париж. Новият министър на околната среда на Франция Никола Юло

...
Париж. Новият министър на околната среда на Франция Никола Юло
Коментари Харесай

The Local: Франция може да спре една трета от ядрените си реактори

Париж. Новият министър на околната среда на Франция Никола Юло съобщи, че една трета от нуклеарните реактори в страната може да бъдат изведени от употреба предвид на проектите да се понижи делът на силата, създавана от АЕЦ, оповестява вестник The Local.
През 2015 година тогавашното държавно управление на социалистите одобри закон, който задължава страната до 2025 година да понижи електрическата енергия, създавана от атомни централи, до 50%. Към момента нейният дял е 75%.
„ Ние разбираме, че с цел да достигнем тази цел, ще се наложи да спрем част от реакторите ни “, съобщи Никола Юло пред локално радио. „ Най-вероятно ще се наложи да спрем 17 реактора, само че това към момента не е конкретизирано “, изясни министърът.
Юло, прочут природозащитник, бе назначен за министър на екологията в държавното управление на новия президент на Франция Еманюел Макрон.
Той показа упорит проект за климата, който включва няколко амбициозни цели за намаляването на нездравословните излъчвания, като да вземем за пример прекъсването на продажбата на коли с бензинови и дизелови мотори до 2040 година, само че срещна мощна рецензия поради неналичието на елементи по какъв начин тъкмо това би се случило.
Франция има 58 атомни реактора, под шапката на държавната корпорация EDF, които създават електрическа енергия на най-ниските цени в Европа. Страната печели по 3.4 милиарда $ годишно от износа ѝ към прилежащи страни.
Остаряващата мрежа от нуклеарни централи в миналото е била мотив за национална горделивост, само че поддръжката за по-нататъшното ѝ развиване означи внезапен спад след злополуката в японската АЕЦ „ Фукушима “ от 2011 година
В момента френското държавно управление прави старания страната да премине към потреблението на повече възобновими енергийни източници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР