Париж, Брюксел, Ница, Берлин, Стокхолм, Санкт Петербург, Манчестър, Лондон...Барселона. Сравнение

...
Париж, Брюксел, Ница, Берлин, Стокхолм, Санкт Петербург, Манчестър, Лондон...Барселона. Сравнение
Коментари Харесай

Профилът на терориста: Какво е общото между атентаторите в Европа?

Париж, Брюксел, Ница, Берлин, Стокхолм, Санкт Петербург, Манчестър, Лондон...Барселона. Сравнение сред девет от огромните и знакови европейски градове, белязани от терора, вади на повърхността еднакъв профил на джихадиста.

„ Абсолютно всеки един или е пробвал да бъде в Сирия, или е бил в Сирия. Идеологически са се обучили в медресетата в Европа, а военната подготовка най-вероятно са получили в Ирак, Сирия или Турция”, разяснява пред bTV Дахер Фарид Дахер, блогър от сирийски генезис.

И още от профила на джихадистите - северноафриканци, родени или отраснали в Европа, изповядващи салафитско-уахабитската идеология.

„ Третото доста значимо е, че се случват в огромни градове, на централни места, с което да обществен конфликт в Европа”, уточни Дахер.

Преди година и половина „ Ислямска държава” прикани непознатите бойци да се завърнат по родните места и вместо да водят война в Сирия и Ирак, да нападат в личните си страни. Тази пролет, със загубата на позиции на групировката, апелът беше възобновен.

„ Очевидно има пробив на системата за сигурност, само че става дума за напълно нови вид средства за поразяване”, съобщи специалистът по сигурност Славчо Велков. „ Колкото повече „ Ислямска държава” губи на място, в горещите точки, толкоз повече ще се усилват сходни действия”, счита той.

176 са задържаните в Испания по подоздрение за терористични връзки за последните 4 години. Проучване, оповестено преди два месеца, разказва профила на испанския джихадист.

Той е мъж, жител на Мароко или Испания, второ потомство мюсюлмански преселник, без непрекъсната работа, с досие в полицията, радикализирал се в страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР