Пари за Столичната община от държавния бюджет има, но местната

...
Пари за Столичната община от държавния бюджет има, но местната
Коментари Харесай

Столична община не успява да събере огромно количество данъци и такси, съобщи МФ

Пари за Столичната община от държавния бюджет има, само че локалната власт не събира добре личните си доходи от налози и такси. Това излиза наяве от информация на финансовото министерство за средствата, които столичната община е получила от държавния бюджет в последните 3 години.

От данните излиза наяве, че за последните пет години, до 2022г., администрацията в София не е събрала близо 400 млн. лева локални налози и такси.

По-рано, в по Нова телевизия, претендентът за кмет на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян нападна съперника си Васил Терзиев от „ Обединени за София “ (ПП, Демократична България, „ Спаси София “), че партиите, които стоят зад кандидатурата му и в частност „ Продължаваме промяната “, са спрели финансирането на София от държавния бюджет, с цел да „ ударят ГЕРБ и Фандъкова “.

Хекимян настояваше за отговор от Терзиев дали знае „ какъв брой пари е дал Кирил Петков и какво е предложил Асен Василев за градския превоз “.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС твърдеше, че дотациите от държавния бюджет за столичния превоз са били спрени, само че все пак СОС и Столична общината се справили „ сами “.

Справката на Финансовото министерство, направена след медийни запитвания, обаче демонстрира, че изказванието е погрешно и че дотациите от държавния бюджет за столичния превоз (и не само) в последните три години не са спирали.

От данните се вижда, че общо за трите години (от 2021 година досега) столичната община е усвоила за градски превоз близо 170 млн. лева от държавния бюджет.

Тази сума не включва спомагателни прехвърлянията за отплата на безплатните или по-евтини карти за пътешестване на пенсионери, възпитаници и други, нито средствата, които столичният електротранспорт е получил по програмата за подкрепяне на небитовите консуматори на ел. сила поради високите цени в този интервал.

Субсидии за градски превоз на Столична община
• За 2021 година – 10,8 млн. лева, усвоени на 100% към края на годината.
• За 2022 година – 89,0 млн. лева, усвоени 100% към края на годината
• За 2023 година са планувани 89,0 млн. лева, към 30.09.2023 година са усвоени 66,8 млн. лева или 75% от плануваните.

Компенсациите за безвъзмездни и по понижени цени на билети за градски превоз в Столична община

• За 2021 година – 21,7 млн. лева, усвоени на 100%
• За 2022 година – 34,0 млн. лева, усвоени на 100%
• За 2023 година планувани 55,4 млн. лева, от тях, към 30.09.2023 година са усвоени 41,5 млн. лева или 75% осъществяване.

От данните на финансовото министерство излиза наяве и че общините не увояват изцяло средствата планувани за създаване и реорганизация на детски градини и учебни заведения.

За задачата от държавния бюджета годишно се отпускат по 70 млн. лева За да ги получат обаче, общините би трябвало да имат подготвени планове и действително осъществени разноски.

Справка за усвояването на тези средства в последните 3 години демонстрира, че общините усвояват сред 30-50% от плануваните в бюджета по 70 млн. лева на година за създаване и реорганизация на детски градини и учебни заведения.

• 2021 година от планувани до 70 млн. лева общините са усвоили 23 млн. лева или 33% осъществяване. Останалите 47 млн. лева са върнати в бюджета заради липса на планове.
• 2022 година от планувани до 70 млн. лева общините са усвоили 33.1 млн. лева или 47 % осъществяване. Останалите 36,9 млн. лева са върнати в бюджета заради липса на планове.
• 2023 година от планувани до 70 млн. лева досега общините са усвоили 22.3 млн. лева или 32% осъществяване.

От справката излиза наяве още, че Столичната община е била утвърдена да получи 10 млн. лева за построяването на 2 съществени учебни заведения.

Одобреният план за ОУ в Студентски град е на обща стойност 5 млн. лева, само че досега общината не е отчела никакви действия по него. Вторият е за създаване на главно учебно заведение в " Манастирски ливади-запад ", на обща стойност 5 млн. лева, като през 2023 година са регистрирани действия за 402 720 лева или 8 %.

Допълнително, в осъществяване на постановления на Министерския съвет от 2020 година, по бюджета на Столична община са били предоставени средства в размер на 65 млн. лева за създаване, уголемение, главен ремонт и реорганизация на детски ясли и детски градини на територията на общината.

От 2021 до момента, Столичната община е получила и близо 13 милиона лв. от държавния бюджет, с цел да компенсира родителите, за чиито деца не е имало места в общински и държавни ясли и градини.

На този декор, Министерството на финансите регистрира, че общината не се оправя добре със събирането на личните доходи от локални налози и такси. За последните пет години (до 2022 година), столичната община не е събрала близо 400 млн. лева от налози и такси.

Събираемостта на приходите за 2022 година е сред 76 и 78%. Тоест има капацитет за събиране на в допълнение доходи, в това число и от минали години, допълват от финансовото минситерство.

По-късно от ГЕРБ реагираха с контраобвинения против Асен Василев, без обаче да отхвърлят някои съществени обстоятелства - да вземем за пример сумата на несъбраните налози и такса " Смет " за последните 5 година

Те подлагат на критика Политическа партия за това, че са били срещу предоставяне на спомагателни пари за градския превоз на София в Бюджет 2022 - което въпреки всичко става с напън през Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, Възраждане, Има Такъв Народ и Движение за права и свободи.

От партията удостоверяват, че " единствените целеви средства за създаване на нови детски градини в София от страната в последните 3 година " са били в края на кабинета " Борисов ".

Те удостоверяват, че София има утвърждение за създаване на две учебни заведения в размер на 10 млн. лева по стратегия на МОН, само че настояват, че по " съгласно разпоредбите София има право да предложи три обекта ".

" Средства за строителство на нови детски градини не са утвърдени ", настояват от ГЕРБ.

Партията упреква съответно Асен Василев и Кирил Петков за това, че са редактирали Плана за възобновяване, тъй че част от заложените средства за метрото на София са съкратени.

" Внушенията за недобра събираемост оставяме на предизборния дух на цялото известие. Събираемостта на Столична община в 5-годишната отминалост е 90% ", споделят от ГЕРБ, без да дават други детайлности от кое място идва неизпълнението на приходната част и какъв е действителният ѝ размер, като нито отхвърлят, нито удостоверяват сумата от близо 400 млн. лева
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР