Пари за иновации и роботика има. Министерството на иновациите и

...
Пари за иновации и роботика има. Министерството на иновациите и
Коментари Харесай

Правителството осигурява пари за иновации и роботика

Пари за нововъведения и роботика има. „ Министерството на нововъведенията и растежа работи на цялостни обороти да обезпечи нужния запас на бизнеса, на микро-, дребните и междинни предприятия в областта на високите технологии. Ние свързваме бизнеса, науката и нововъведенията за стратегически партньорства, а освен за местни вложения. “ С тези думи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев откри Robotics Strategy Forum в София Тех Парк, дружно с Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев от управителния съвет на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ ПАРА “.

Само посредством дяловите принадлежности на Фонда на Фондовете за високи технологии в бизнеса има запас от 280 млн. лв.. Отделно през „ Българска банка за развиване “ и Фонд за рискови вложения има 64 млн. лв.. Според министър Пулев, Планът за възобновяване и резистентност е отворен и работи и до края на годината ще даде 600 млн. лв.. От тях 400 млн. лева са за високи технологии и научна активност.

„ Имаме първата отворена процедура по Плана за възобновяване и резистентност – „ Технологична рационализация “, по линия на Министерството на нововъведенията и растежа “, означи Пулев за мярката, по която се кандидатства до 21 септември, а получените планове към този момент са над 1 000.

Той разгласи, че сега министерството работи за обезпечаването и на различен сериозен запас, който е извънредно значим за научно-изследователската активност и касае дълготрайни вложения в технологиите на бъдещето от страна на огромни външни вложители.

„ Освен това става въпрос и за Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна на стойност 2 милиарда лева, която ще проработи от 1 януари 2023 година, само че сега интензивно я приготвяме. Тя ще бъде подадена за утвърждение в Брюксел на 23 септември “, попълня Пулев.

Министърът персонално показва ускорението на болида, основан напълно от студенти на Техническия университет-София. Той е планиран през 2016 година и се е състезавал до 2019 година на интернационалните серии Formula Student, които са най-големите инженерни надпревари за студенти в света. В момента младите учени са в развой на планиране и сглобяване на Болид 3 за сезон 2023 година. Булидът подвига 100 км./ч. за 5 секунди, разяснява капитанът на тима Валентин Каменов.

На място по време на форума могат да се видят още най-новият колаборативен робот (кобот) на FESTO и бионик решенията им, въодушевени от природата. На щандовете министърът беше осведомен още с новаторските решения на Schneider Electric, българските коботи на Giga Automata, робо решения на FANUC, благоприятни условия в Strypes Group, български екзоскелет, просветителните роботи на Българска академия на науките, медицински роботи, роботи за плевене с изкуствен интелект, интелигентен кошер, преносим робот за събиране на боклуци в градска среда (умно кошче), избавителен дрон, интелигентен помощник и други.

Форумът се провежда за поредна година от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ ПАРА “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР