Пари на вятъра се оказаха закупените препарати срещу коронавирус, заяви

...
Пари на вятъра се оказаха закупените препарати срещу коронавирус, заяви
Коментари Харесай

Бракуваме 5,1 млн. К19 ваксини за 2 г.

" Пари напразно се оказаха закупените препарати против ковид ", съобщи пред bTV съветникът на здравния министър Аркади Шарков. " За предходната година са бракувани 2,3 млн. платени К19 ваксини, а за тази година се чака те да са още 2,8 млн. ”, регистрира той.

Шарков уточни, че последният контракт за препаратите е подписан през 2021 година, когато епидемиологичната конюнктура е била доста по-различна и това е довело до поръчката на огромни количества от тях. Съветникът в Министерски съвет означи, че България е заела кардинална позиция, подкрепена от Полша, Чехия и Литва, че тези количества би трябвало да бъдат предоговорени.

Той напомни и за делото, което води The New York Times (NYT), за отвод да бъде предоставена връзката сред шефа на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и представител на Pfizer. Изданието желае документите поради подозрения, че комисията е договорила по-големи количества от нужното, само че без резултат.

Относно дефицита на медикаменти съветникът на здравния министър съобщи, че това също е проблем на равнище Европа, който е подбуден от нарушените вериги на доставки поради К19 пандемията и  обстановката в Украйна.

Напомняме, че съгласно данни на Министерство на здравеопазването 1/3 от купените от България ваксини против К19 към този момент са дарени и бракувани, което коства 100 млн. лева на данъкоплатците.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР