Паралелките на четвъртокласниците ще трябва да бъдат разделени на групи

...
Паралелките на четвъртокласниците ще трябва да бъдат разделени на групи
Коментари Харесай

Разделят паралелките с четвъртокласници за малките матури

Паралелките на четвъртокласниците ще би трябвало да бъдат разграничени на групи приблизително от по 13 деца при полагането на националното външно оценяване. Това се постанова тази година поради инструкциите на МОН по какъв начин да бъде извършено изпитването в условия на пандемия.

Изискването е в залите да се съблюдава разстояние най-малко метър и половина сред учениците. Това при междинната величина на една класна стая значи в нея да има най-вече по 13 хлапета. В същото време общоприетата паралелка е с към 26 деца.

Противоепидемичните ограничения ще наложат напълно нов метод при организацията на НВО за четвъртокласниците. За разлика от седмокласниците и зрелостниците за тях новата организация не бе проиграна предходната година, защото тогава МОН анулира тестванията за 4. и 10. клас.

Сега по искане на министерството към този момент са направени планове какъв брой пространства ще са нужни, с цел да се организира НВО в 4. клас, въпреки че датите са чак в края на месец май. В Пловдивска област 152 учебни заведения имат паралелки на изхода на началния стадий. Децата в тях са общо към 6000. Групирането им в изпитни зали демонстрира, че ще са нужни 618 класни стаи за провеждането на тестванията.

Засега нито един шеф от региона не е алармирал, че пространствата няма да стигнат - в случай че националното външно оценяване се организира в постоянен образователен ден, когато занятия имат и другите класове в съответното образователно заведение, сподели началникът на Регионалното ръководство на образованието Иванка Киркова.

След като МОН сведе изпитите от 4 до 2, като се отхвърли от „ Човекът и природата “ и „ Човекът и обществото “, тази година четвъртокласниците ще държат единствено по български език и литература - на 27 май, и по математика - на идващия ден. Началото и на двата е в 10 часа. За първи път диктовката ще е на запис, а няма да се чете от квестор в стаята. Друга смяна е, че децата ще придвижват отговорите си от бланката с въпросите в лист за отговори. Предвидено е и условие за видеонаблюдение в стаите, където ще са тестванията за четвъртокласниците. Така организацията на изпитите в 4. клас се приближава до регламента за седмокласниците.

Засега от МОН са безапелационни, че държат на провеждането на НВО за всички класове - и за 4., и за 10., за които предходната година бяха анулирани, и за седмокласниците. Ще има и матури за зрелостниците. Вече е в ход организацията на всички решаващи изпити, като занапред следва установяване на квестори и оценители.

191 десетокласници по избор на матура по непознат език

Директорите към този момент са наясно с броя на искащите десетокласници, които ще държат по избор национално външно оценяване по непознат език - 191 в цялата област. Най-много са мераклиите за британски - 160, единствено един се е записал за италиански.

Според одобрения от МОН график НВО за седмокласниците и десетокласниците ще се проведат на едни и същи дати. На 11 юни е по български, а на 14 юни - по математика. Изпитът по избор по непознат език е на 15 юни, а от 16 до 18 юни по график ще е пробата по осведомителни технологии за премерване на цифровите компетентности в 10. клас.

Началото на изпитния маратон ще дадат зрелостниците - с матурите на 19 и 21 май.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР