Паралелът с Пътеводителят на галатическия стопаджия . Отговорът на всички

...
Паралелът с Пътеводителят на галатическия стопаджия . Отговорът на всички
Коментари Харесай

Отговорът е 23. Хронологията започва

Паралелът с " Пътеводителят на галатическия стопаджия ". Отговорът на всички въпроси, свързани с тениса, е 23. Ето я и хронологията, получила своята безконечна популярност на 11 юни. Или най-малко първата част от нея, тъй като сходен рейд из предишното мъчно може да се побере в няколко реда.

1 - Откритото състезание на Австралия, 2008. Новак Джокович едва ли подозира, че това ще е първата от рекордните му 15 години по-късно 23 трофеи от Големия Шлем. Сърбинът побеждава Жо-Вилфред Цонга след поврат - губи първия сет с 4:6, само че след това побеждава френския си конкурент след три поредни сета, последният от които след безапелационен тайбрек на 2 точки. Това е първият край в шампионати от Шлема тогава от 2005 без присъединяване на някого всред Рафаел Надал или Роджър Федерер. Впечатляващото е, че Джокович по-късно печели още 9 трофеи в Мелбърн - обичания му шампионат, на който той не беше позволен още веднъж години по-късно поради липса на ваксина.

2 - Откритото състезание на Австралия, 2011. Точно по този начин. В наши дни успехите на Джокера в Голямата четворка наподобяват ужасяващо чести, само че разликата сред първия и втория му успех е три години. 2011 е прелестна година за сърбина - първата от трите (засега), в които печели по три шампионати от Шлема. Първата за година лекция към съперниците идва още веднъж в Мелбърн след безмилостно 3:0 против Анди Мъри. Шотландецът печели единствено 9 гейма в целия дуел.

3 - Уимбълдън, 2011. Сметката на свещената трева е открита. Съперникът е Рафаел Надал. Матадора е в умопомрачителна серия от 20 следващи победи в Лондон и няма загуба от 2008. Но всичко се трансформира, откакто Джокович побеждава с 3:1 сета. Рафа припомня за опциите си със сет в своя изгода, приключил 6:1, само че това едва ли го е утешило изключително доста след срещата.

4 - Откритото състезание на Съедините Щати, 2011. №3 за онази година. Голямата ябълка и Флашинг Медоус е следващата сцена, на която сърбинът е подготвен да се качи и да забавлява публиката повече от една декада. И още веднъж успеха е против Рафаел Надал, и още веднъж е с 3:1. Новак губи единствено в тайбрека на третия сет, само че в останалите три елементи е хладнокръвен за 6:2, 6:4, 6:1. По-рано в шампионата сърбинът избавя два мачбола против Роджър Федерер. Ако единствено има визия по какъв начин историята ще се повтори след много години.

5 - Откритото състезание на Австралия, 2012. Джокович е в зашеметяваща форма и печели четвърта купа в последните пет шампионата от Шлема, като пази купата си от 12 месеца по-рано. И за трети следващ път жертвата на корта се споделя Рафаел Надал. Но този път дуелът е в действителност героичен. Някои даже го считат за най-великия въобще в историята на тениса. Драмата продължава 5 часа и 53 минути, което е най-дългият мач в историята на шампионата в Мелбърн, както и най-дългият край в историята на Голямата четворка - 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5 и купа номер 5 в сбирката на Новак. Това е последният шампионат, в който Мъри, Джокович, Федерер и Надал доближават до полуфиналите. Ех, времена!

6 - Откритото състезание на Австралия, 2013. Хеттрик за сърбина. За трета поредна година той печели на Зеления континент, като по този метод става първият тенисист с три поредни триумфа в Мелбърн в Оупън Ерата. За многообразие този път той не играе с Рафаел Надал, а с Анди Мъри, като го пречупва с 3:1 - 6:7, 7:6, 6:3, 6:2. Още един край, в който Ноле губи откриващия сет, само че прави поврат. Позната история!

7 - Уимбълдън, 2014. Обратно в Лондон, където Джокович се изправя най-сетне в борба за трофей против Маестрото Роджър Федерер. И чакането си коства. Тълпата към тревния корт е на крайници след всяко отиграване. И въпреки множеството желания да са за швейцареца, който към този момент е бетонирал божествения си статут тук, въпреки всичко хората би трябвало да признаят класата на Джокович, който печели втори петсетов край в кариерата си - и още веднъж правейки поврат от 0:1. В мача има два тайбрека, а в нито един от сетовете тенисистите не печелят по-малко от 4 гейма.

8 - Откритото състезание на Австралия, 2015. Втората от упоменатите към този момент три години, в които сърбинът доминира по кортовете из целия свят и надвива над всичките си съперници в три от четирите най-значими тенис-състезания. На финала в Мелбърн съперникът отново е прочут, което е повече от предстоящо за тези години - Анди Мъри. Шотландецът става първият човек с 4 загуби в един на финала в този шампионат в Оупън Ерата. Джокович обаче надалеч няма сантименти към сходна орис и печели с 3:1, като в последния сет е безусловно безсърдечен - 6:0

9 - Уимбълдън, 2015. Ще мине половин година и Новак ще стигне до финала на свещената трева още веднъж, с цел да се изправи против Роджър Федерер. Повторение и безусловно копие на финала от миналата година. И още веднъж успеха е за привидно прочувствения, само че владеещ отлично нервите си Джокович, освен това този път мачът завършва още в четвъртия сет - 3:1. В мача има застрашителен тайбрек, извоюван от швейцареца с 12:10 точки, само че даже това не съумява да наруши салдото на първенеца. Федерер не съумява да стане първият човек, печелил 8 пъти Уимбълдън (нещо, което ще реализира 2 лета по-късно). Ах, ти, неприятен, Новак!

10 - Откритото състезание на Съединените Щати, 2015. Джокера не се майтапи. В края на лятото е време за третата купа за онази година от Шлема, като надвива над Федерер (отново). Резултатът е 3:1 сета, като в Ню Йорк мачът отново е замайващ. Няколко седмици по-рано двамата играят край на Мастърса в Синсинати, който швейцарецът печели безапелационно без да загуби сет. Сега обаче обстановката е диаметрално противоположна и сърбинът победи, като става едвам третият тенисист в Оупън ерата, който стига до финалите и на четирите огромни шампионата в границите на една и съща календарна година след Род Лейвър и... Федерер.

11 – Откритото състезание на Австралия, 2016. Ноле просто не може да бъде спрян в тези времена и надвива по табиет над Анди Мъри. При това в три сета – това е 11-а купа от Шлема, само че едвам втори край от тези 11, в които Джокович печели без да даде опция на съперника да завоюва даже сет. Също по този начин това е и към този момент започващата да става притеснителна за конкуренцията като численост шеста купа за Новак от Мелбърн. Все още нищо не сте видели.

12 – Ролан Гарос, 2016. Е, най-сетне! В предходните 4 години сърбинът три пъти играе край в този шампионат, само че постоянно губи. През 2016 най-сетне съумява да завоюва и Ролан Гарос, който е последният от Голямата четворка, който липсва във визитката му. Може би ще познаете кой е съперникът, който още веднъж би трябвало да преглътне ориста си на губещ във финалната борба – Анди Мъри. Шотландецът повежда в Париж, само че в последна сметка отстъпва след 6:1, 6:2, 6:4 за Джокович. По този метод Ноле прави Голям Шлем, само че не в една календарна година, откакто печели поредно и четирите шампионата (2 през 2015 и идващите 2 през 2016). Сякаш укротен от постигнатото, Джокера внезапно стопира да печели шампионатите от Шлема.

Кога стартира още веднъж да победи, ще разберете в продължението на този материал.

Автор: Стефан Георгиев

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР