Парадоксално, но освен рядкостта, употребата и издръжливостта на една дървесина,

...
Парадоксално, но освен рядкостта, употребата и издръжливостта на една дървесина,
Коментари Харесай

Най-скъпите дървета в света

Парадоксално, само че с изключение на рядкостта, използването и издръжливостта на една дървесина, които въздействат на цената й, има още един фактор: колкото по-трудно се работи с нея, толкоз е по-ценна. Ето и 10-те най-скъпи дървесни породи в света. 

1. Бубинга. Това африканско дърво има няколко характерности, които са сходни на хондураския палисандър. Затова може да се откри и под името африкански палисандър. Често се среща в западноафрикански страни като Конго, Ангола и Габон. Може да се употребява при производството на мебели, дограма, декоративни панели и подове, което прави дървото универсално. 
Как и за какво да почистваме дървените мебели със зехтин и оцет
Когато чуем за добре познатите ни зехтин и оцет, първото, за което се сещаме е,че те се употребяват основно за кулинарни цели. Това обаче...
Прочети повече
2. Абанос. Поради красивия си мрачен цвят, тази дървесина безспорно е доста декоративна. Освен това, е издръжлива и на практика служи постоянно. От нея вършат дръжки на ножове, музикални принадлежности и чаши. Абаносът е един от най-редките типове африканска дървесина, цената му стартира от 10 000 $ за кг.

3. Лилаво дърво (амарант). Лилавото дърво може да се откри единствено в Централна Америка, което го прави извънредно скъпо. По начало кафяво на цвят, когато се отреже и остави на слънце, последователно става лилаво или виолетово.

Отнема доста старания, с цел да работите с него или даже просто да го изгладите. Прахът при обработката му провокира гадене.

4. Кокоболо. Тази дървесина е известна със своите неправилни линии и червеникавокафяв или оранжев цвят. Водоустойчива е, което я прави добър избор за направа на мебели, музикални принадлежности и други Това дърво е известно и с аромата му на цветя в допълнение към изключителния външен тип. Расте единствено в Централна Америка и Мексико.
Изберете си едно дърво, с цел да видите коя е преобладаващата линия на характера ви
Когато избираме нещо в живота, ние се ръководим от моментната страст и възприятие. Всеки човек е неповторим самичък по себе си. Характерът му се...
Прочети повече
5. Индийски сандал. Цената на тази дървесина е от 35 до 85 хиляди $ за звук. Счита се за едно от най-скъпите дървета в света. Индийски сандал може да се откри във Филипините, Китай, Индия, Австралия и Индонезия и се предлага в разнообразни нюанси - тъмносиво, кафяво и алено. Най-често се употребява за мебели и дърворезба. 

6. Агар. Агарът коства 100 $ за кг и се счита за един от най-екстравагантните естествени материали на земята. Дървото може да се откри в Мианмар, Лаос, Тайланд, Хималаите и Северна Индия. Уникалността му се състои в това, че става най-скъпо, когато се болести с избран тип мухъл. Така цветът му се трансформира и се появява неповторима миризма.

7. Африканско черно дърво (гренадил). Цената му варира от 9 000 до 13 000 $ за звук. С генезис от Сенегал, Южна Африка и Еритрея, този тип дървесина е известна като една от най-скъпите и редки на земята. Отлична за изработка на музикални принадлежности като китара и кларинет. Самото дърво към този момент е включено в Червената книга. 

9. Умнини (розова слонова кост). Преди време единствено главатарят на африканското племе на зулусите можел да употребява розова слонова кост. Нарушителите били наказвани със гибел. Днес някои експерти настояват, че това дърво е по-рядко от диамантите. Може да се откри в Южна Африка, Мозамбик и Зимбабве в разнообразни нюанси на розово. Цената му стартира от 10 000 $ за кг.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР