Папагалите корела са невероятно красиви и забавни домашни любимци, но

...
Папагалите корела са невероятно красиви и забавни домашни любимци, но
Коментари Харесай

Заболявания при папагал корела

Папагалите корела са необикновено красиви и занимателни домашни любимци, само че развъждането на корела не е елементарно поради множеството болести, които ги съпътстват. Нужно е непрекъснато внимание, за се опази домашният питомец.

Не е мъчно да се разбере, че папагалът е болен, защото признаците са ясно изразени- зной, смяна на външния тип на крачетата, зачервяване на кожата, израстъци по гушата, повръщане, прояви на меланхолия, запек, диария и доста други.

Като цяло групите заболявания при корелата може да се дефинират съгласно причинителя. Това могат да бъдат заболявания, разследване на:

- Паразити

- Настинки

 Папагал корела Снимка: pixabay.com

- Отравяния

- Ставни заболявания

- Затлъстяване

- Инфекциозни болести

- Очни болести

- Болести на клюна

- Падащи пера

- Авитаминоза

1. Паразитните заболявания са упорита и рискова група и най-често се предизвикват от червеи нематоди. Най-често се срещат 2 от тях:

- Сингамозата се предизвиква от кръговиден червей в трахеята и огромните бронхи. Паразитите се хранят с кръвта на птицата и водят до анемия, а продуктите им тровят гостоприемника. Лечението е с дози чесън или лекарствени препарати.

- Аскаридозата е паразитно заболяване, причинявано от няколко типа паразитни червеи. Болестта при корелата се демонстрира с храносмилателни разстройства - редуват се запек и диария, повръщане, жадност, липса на вкус при папагала. В домашни условия лекуването е с чесън, моркови и тиквени семки.

2. Заразните заболявания също са много неприятна група, защото постоянно водят до гибел на птицата. Най-опасни и известни измежду тях е:

- Болест на перата и клюна на папагала - заболяването се предизвиква от вирус, размножаващ се в клетките на имунната система на птиците. Вирусът остава витален дълго и е резистентен към препарати. Заразяването става със нечиста вода, храна, кафези или други принадлежности, употребени от птицата. Болестта съществува в остра и хронична форма, като от острата страдат най-вече младите птици, а от хроничната по-възрастните. Лечение няма. Острата форма води до бърза гибел на птицата, а хроничната дава опция при положително гледане и хранене корилата да живее години наред.

3. Авитаминозата се предизвиква най-често от небалансирана и бедна на хранителни субстанции диета на корелата. Птицата заболява от рахит, чупливост на човката, инфекции на дихателните пътища, Хранителният баланс може да възвърне положителното здраве на домашния любим.

4. Застоялата храна или вода, несъответствуващите артикули, небалансираното хранене могат да разболеят корелата. Признаците на отравяне са отвод от храна, разстройство и общо нервно положение. Ако не се вземат незабавно ограничения, птицата може да почине. Спирането на разстройството с деен въглен е първата стъпка от лекуването Ако са нужни лекарства, те се предписват от ветеринар, с който незабавно би трябвало да се комуникира.

5. Болестите на очите също са постоянно срещани при корелата. Най-често това са възпаления, конюнктивити, непознато тяло в окото. Лечението би трябвало да бъде предписано от експерт.

6. Депресията е сериозна заплаха при всички типове папагали и условията към стопаните би трябвало да се съблюдават наложително, тъй като това заплашва живота на птицата.

Заболяванията при корелата от всевъзможен вид изискват най-често квалифицирана помощ. Колкото по-бързо бъде потърсена, толкоз по-големи са възможностите на птицата да оцелее. Превенцията е от изключителна значимост поради заплахите пред папагалите корела.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР