Папа Франциск уволни тексаския епископ Джоузеф Стрикланд - яростен критик,

...
Папа Франциск уволни тексаския епископ Джоузеф Стрикланд - яростен критик,
Коментари Харесай

Папата уволни опозиционно настроения тексаски епископ Джоузеф Стрикланд

Папа Франциск уволни тексаския свещеник Джоузеф Стрикланд - гневен критик, който поставяше под въпрос управлението на Католическата черква от страна на нейния глава, заяви Би Би Си.


Ватиканът съобщи, че епископът ще бъде " освободен " от отговорностите си вследствие на следствия в неговата епархия Тайлър.

Епископ Стрикланд е водещ глас в клона на американския католицизъм, който се опълчва на промените на папата.

Отстраняването му идва, откакто Франциск приказва за " изостаналостта " на някои водачи на американската католическа черква.

Епископ Стрикланд насочи поредност от нападки против опитите на папата да актуализира позицията на Църквата по обществените въпроси и приобщаването, в това число във връзка с абортите, правата на транссексуалните и еднополовите бракове.

През юли той предизвести, че доста " съществени истини " на католическото обучение са сложени под въпрос, в това число и това, което той назова опити за " подкопаване " на брака, който " както е открит от Бога ", е единствено сред мъж и жена.

Тексаският свещеник разкритикува като " безпорядъчни " опитите на тези, които " отхвърлят своята неоспорима биологична еднаквост, дадена им от Бога ".

Писмото му подсказва, че опитите да се промени " това, което не може да бъде променено ", ще доведат до необратим ерес в Църквата. Тези, които се стремят към смяна, предизвестява той, " са същинските разколници ".

Епископ Стрикланд е обект на следствие от страна на Ватикана и преди този момент е отказал опцията да подаде оставка, а през септември в отворено писмо е провокирал папата да го уволни.

" Не мога да подам оставка като свещеник на Тайлър, тъй като това би означавало, че занемарявам паството си " - споделя той.

По-рано тази година дясната " Коалиция за анулирани свещеници " провежда конференция в негова поддръжка по време на следствието.

Ватиканът съобщи, че решението за уволнението му " е пристигнало след апостолическа визитация, подредена от папата през юни предходната година в епархията Тайлър ". Според католическите медии следствието е разгледало и ръководството на финансовите каузи в епархията.

65-годишният свещеник Стрикланд е назначен за свещеник през 2012 година, до момента в който Бенедикт XVI е папа.

Всичко това е разследване от забележителните опити на папата да направи Църквата по-прогресивна по време на неговото папство.

На 9 ноември Ватиканът разгласи, че транссексуалните хора могат да бъдат кръщавани в Католическата черква, стига това да не провокира скандал или " комплициране ".

През октомври той допусна, че Църквата ще бъде отворена за благославяне на еднополови двойки, като съобщи пред група кардинали, че " не можем да бъдем съдии, които единствено отхвърлят, отхвърлят и изключват ".

Говорейки на среща по време на честванията на Световния ден на младежта в Лисабон, папата съобщи, че изостаналостта на някои хора е " безполезна ".

" Правейки това, вие губите същинската традиция и се обръщате към идеологиите, с цел да имате поддръжка. С други думи, идеологиите заместват вярата ", добави той.

Изменението на климата също е основен дирек на неговото папство - от историческия документ за околната среда през 2015 година до неотдавнашните предизвестия, че светът може би " наближава точката на изкривяване " заради климатичните промени.

Главата на римокатолическата черква ще участва на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата (COP28) по-късно този месец - за първи път папа участва на това събитие от началото му през 1995 година

Ватиканът заяви, че епархията на Тайлър ще бъде краткотрайно ръководена от епископа на Остин Джо Васкес./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР