Папа Франциск се възползва от новогодишното си послание днес, за

...
Папа Франциск се възползва от новогодишното си послание днес, за
Коментари Харесай

Папа Франциск: Да нараниш жена е да обидиш Бог

Папа Франциск се възползва от новогодишното си обръщение през днешния ден, с цел да призове за завършек на насилието против дамите и съобщи, че то наскърбява Бог, съобщи Ройтерс.

85-годишният Франциск отслужи литургия в базиликата „ Свети Петър “ в деня, на който Римокатолическата черква тържествено уважава както Света Богородица, по този начин и годишния Световен ден на мира.

Франциск през днешния ден наподобява беше в положително здраве

след останал без пояснение случай в новогодишната нощ, когато той участва на службата, само че в последния миг се оказа, че няма да я води, както се очакваше. В началото на литургията през днешния ден той мина по цялата дължина на централната пътека в базиликата, за разлика от нощес, когато Светият отец се появи от непряк вход покрай олтара и наблюдаваше церемонията в профил. Франциск страда от ишиас, който му предизвиква болежка в краката и от време на време не му разрешава да прекарва дълго време прав.

Светият отец структурира проповедта си към тематиките за майчинството и дамите, казвайки, че те са тези, които сплотяват нишките на живота. Той изпрати един от най-силните си апели до момента за завършек на насилието против тях.

„ И защото

майките подаряват живот и дамите крепят света

дано всички ние да поставим повече старания за поощряване на майките и за отбрана на дамите “, сподели Франциск. „ Колко доста принуждение е ориентирано против дамите! Достатъчно! Да нараниш жена е да обидиш Бог “.

В италианска телевизионна стратегия предишния месец Франциск сподели на жена, бита от някогашния си брачен партньор, че мъжете, които правят принуждение против дами, вършат нещо, което е „ съвсем сатанинско “.

От началото на пандемията от COVID-19 преди съвсем две години Светият отец няколко пъти се изрече против домашното принуждение ,

което се усили в доста страни, откакто локдауни оставиха доста дами хванати в капан с техните насилници.

Присъстващите на литургията бяха по-малко от някои предишни години поради рестриктивните мерки против коронавирус. Италия заяви за рекорден брой новозаразени през вчерашния ден – 144 243 души - и вкара нови ограничаващи ограничения като наложително носене на маска навън.

В текста на своето

Послание за Световния ден на мира ,

оповестено предишния месец, Франциск сподели, че страните би трябвало да пренасочат парите, които харчат за въоръжения, към вложения в образованието и порица военните разноски, възходящи за сметка на обществените услуги.

Ежегодното обръщение за мир се изпраща до държавни глави и ръководители на интернационалните организации и папата ще подарява подписано копие на водачите, които дойдат на публични визити при него във Ватикана през идната година.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР