Папа Франциск се озова в центъра на сериозен политически скандал

...
Папа Франциск се озова в центъра на сериозен политически скандал
Коментари Харесай

Папа Франциск се забърка в скандал след спорна импровизирана реч за Велика Русия

Папа Франциск се озова в центъра на сериозен политически скандал поради свое неподготвено обръщение към съветски младежи.

Изявлението, което той прави през видеоклип за събранието на Общоруската среща на католическата юноша в Санкт Петербург, беше възприето като остра провокация по отношение на Украйна - на фона на опитите на Ватикана да посредничи за мир и преустановяване на войната.

От администрацията на Католическата черква бяха принудени да разгласяват обяснения, откакто напрежението стигна до равнището на дипломатически скандал.

Междувременно, Кремъл се оказа единствената " страна " в спора, която наподобява удовлетворена от изявлението на папата.

Причината за рецензиите против папа Франциск е част от негово изявление, което явно не е включено в авансово написаната му тирада.

Франциск стопира да чете и се обръща непосредствено към камерата, казвайки на съветската си аудитория: " Не забравяйте за наследството. Вие сте наследници на Велика Русия - Велика Русия на светците, владетелите, Велика Русия на Петър I, Екатерина II, на онази империя - велика, просветена, страна с огромна просвета и огромна човечност. Никога не се отхвърляйте от това завещание. Вие сте наследници на майка Русия, вървете напред с това ".

Информационният уебсайт на Светия трон Vatican News разгласява текста на речта на папата, изнесена още в петък, само че се оказва, че този откъс липсва от него.

Той обаче притегля вниманието през уикенда, откакто се появява видеоклип от събитието.

Vatican didn’t report this part of the Pope’s speech for a reason.
Whenever Francis looks up from a script and ad libs, its either Russophilia or anti-Americanism.
Beats me how anyone could take his peace mediation at face value.
— Fabrizio Tassinari (@Fatassinari)
Посланието на папа Франциск беше разчетено извънредно сериозно от страна на украинската дипломация, както и от униатската черква в страната.

" Именно посредством сходна империалистическа агитация, " духовни връзки " и " потребност " от избавление на " великата майка Русия " Кремъл оправдава избиването на хиляди украинци и украинки и унищожаването на стотици украински градове и села ", споделя представителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко в своя позиция.

" Много неприятно е, че съветските великодържавни хрумвания, които в действителност са и повода за хроничната настъпателност на Русия, умишлено или неумишлено звучат от устата на папата, чиято задача, доколкото ние разбираме, е точно да отвори очите на съветската юноша за пагубния курс на днешното съветско ръководство ", споделя още Николенко.

Ръководителят на Украинската католическа униатска черква архиепископ Святослав Шевчук също показва учудване от изявлението на папа Франциск, като показва, че думите му могат да се употребяват като ентусиазъм за " неоколониалните упоритости на страната-агресор ".

От Ватикана разгласиха своя декларация, в която споделят, че папата в никакъв случай не е заемал политически позиции и че думите му би трябвало да се разчитат като " глас в отбрана на човешкия живот и полезностите, свързани с него. ".

Говорителят на Ватикана Матео Бруни изяснява изказването на Франциск с тоав, че е желал " да насърчи младежите да съхраняват и разпространяват всичко позитивно в огромното съветско културно и духовно завещание ", а не да възхвалява империализма или съответни владетели.

Папата е и идеолог на дипломатическата задача, поради която пътуваше до Украйна, Русия и Съединени американски щати в опит да помогне за начало на договаряния за помирение.

Украинският архимандрит и мъдрец Кирил Говорун разяснява пред " Униан ", че " всевъзможни положителни препратки към съветските имперски разкази - даже с лечебна цел - би трябвало да станат табу за всички, без изключение, даже за папата ".

Говорун показва, че папа Франциск не е предал украинците и остава на тяхна страна, само че се пробва да откри метод по какъв начин да приложи своята емпатия и към Русия.

Той дава образец с традицията на ордена на йезуитите, към който принадлежи Франциск, и с един от техните най-видни представители Матео Ричи, съумял да притегли положителното разположение на китайската дианстия Мин в 16 век във време, в което тя даже не позволява католици в страната.

" Най-важното е, че Ричи поразява китайците със своите познания, поради което те най-после му дават купата " мандарин " и позволяват да бъде заровен в Пекин. Но Берголо (папа Франциск) не е Ричи, въпреки и двамата да са йезуити. Той няма тези знания за страната, която се пробва да притегли. Неговите показа за историята на тази страна са задоволително повърхностни и по-скоро са типични за редови аржентинец, в сравнение с за редови йезуит. Чувал е за двама съветски царе - Петър и Екатерина. И несъмнено, не е чувал, че Петър Първи е построил новата си столица върху костите на украинци, че е запалил украинската столица, а Екатерина Втора е унищожила украинската казашка република, като затвърждава своя imperium. Точно това прави и Путин в днешни дни ", споделя Кирил Говорун.

Единствената положителна реакция на изказването на папа Франциск пристигна от страна на представителя на Путин Дмитрий Песков.

В коментар пред Reuters, той споделя, че думите му към младите руснаци да помнят историята си и богатото завещание на съветската страна са " доста радостни ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР