Папа Франциск се оплаква от „реакционната“, политизирана католическа църква в САЩ

...
От Филип ПулелаВАТИКАН (Ройтерс) – Папа Франциск се оплаква от
Коментари Харесай

От Филип Пулела

ВАТИКАН (Ройтерс) – Папа Франциск се оплаква от това, което той нарече „реакционна“ католическа църква в Съединените щати Щати, където той каза, че политическата идеология е заменила вярата в някои случаи.

През 10-те години след избирането му Франциск беше критикуван от консервативните сектори на Църквата на САЩ, които се противопоставят на реформи като даване на жените и католиците имат повече роли и правят Църквата по-приветлива и по-малко осъдителна към някои, включително ЛГБТ хора. той е член, по време на пътуването си за Световния ден на младежта. Те бяха публикувани в понеделник от йезуитското списание Civilta Cattolica.

В сесия с въпроси и отговори португалски йезуит каза, че по време на почивка в Съединените щати е бил натъжен, че много католици, включително някои епископи, бяха враждебни към ръководството на папата.

„Видяхте, че в Съединените щати ситуацията не е лесна: има много силна реакционна нагласа. Тя е организирана и оформя начина, по който хората принадлежат, дори емоционално“, отговори папата.

Религиозните консерватори в Съединените щати често се обединяват с политически консервативните медии, за да критикуват папата по множество въпроси като изменението на климата, имиграцията, социалната справедливост, неговите призиви за контрол върху оръжията и неговото противопоставяне на смъртното наказание.

„Били сте в Съединените щати и казвате, че сте почувствали атмосфера на затвореност. Да, тази атмосфера може да се изпита в някои ситуации“, каза Франсис .

„И там човек може да загуби истинската традиция и да се обърне към идеологии за подкрепа. С други думи, идеологията замества вярата, членството в даден сектор на Църквата замества членството в Църквата“, каза той.

Франсис каза, че неговите критици трябва да разберат, че „има подходяща еволюция в разбирането на нещата на вярата и морала" и че гледането назад е "безполезно".

Като пример той каза, че някои понтификси преди векове са били толерантни към робството, но Църквата се е развила.

Едно от най-яростните американски критици на папата, базираният в Рим кардинал Реймънд Бърк, пише във въведение към скорошна книга, че срещата на епископите, свикана от Франциск за този октомври, за да помогне за очертаването на бъдещето на Църквата, рискува да посее „объркване, грешки и разделение“ .

(Репортаж от Филип Пулела; Редактиране от Ангъс Максуон)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР