Папа Франциск реши да сложи край на привилегиите в сферата

...
Папа Франциск реши да сложи край на привилегиите в сферата
Коментари Харесай

Папата ще накара кардиналите да плащат наеми

Папа Франциск реши да постави завършек на привилегиите в областта на недвижимите парцели, с каквито се употребиха до момента кардиналите и високопоставените чиновници на Светия трон, освободени по-специално от заплащане на наем. Това заяви през вчерашния ден формалният информативен уебсайт на Ватикана, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Във връзка с това папско решение управлението и виновните фрагменти на Светия трон са призовани да създадат " жертва " с оглед икономическите компликации, плащайки за жилищата си пазарни цени, уточни " Ватикан нюз ". Досега кардиналите, живеещи в жилища на Ватикана, бяха освободени от заплащане на наем.

Решението е взето, " с цел да се посрещнат възходящите задължения " на Католическата черква " в изключително тежък стопански подтекст като днешния ", се споделя в текста.

Необходимо е " всички да създадат една изключителна жертва, с цел да бъдат отделени повече запаси за задачата на Светия трон ", продължава той.

Мярката няма да се ползва за настоящите контракти, които ще останат в действие до приключването си. Но " те няма да може да бъдат продължени или възобновени, с изключение на като се съблюдават " новите правила и всяко изключение ще би трябвало да бъде утвърдено " непосредствено от папата ".

Ватиканът разполага с голям брой недвижими парцели – съгласно оценки за милиарди евро, в това число на влиятелни адреси в Париж, Лондон и Женева, също и с многочислени жилища в Рим.

От избирането си през 2013 година Франциск поставя старания да постави ред във финансите на Светия трон и в същото време се пробва да ускори прозрачността във Ватикана.

През 2021 година, с цел да оздрави финансите на Светия трон, понесли тежък удар поради пандемията от КОВИД-19, аржентинският папа понижи заплатите на кардиналите, другите висши духовници и префектите на светите конгрегации (членовете на правителството).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР